Kinas SMIC producerar 7nm-chips som är synligt “inspirerade” av TSMC:s process

rån

Mer än någonsin tycks den kinesiska industrin komma ikapp halvledarjättarna, vare sig de är sydkoreanska eller taiwanesiska.

Medan handelsrelationerna mellan Kina och USA är ansträngda, försöker regeringen i Peking att minska sitt beroende av alla former av import.

Den kinesiska industrins uppgång…

Med detta i åtanke försöker Kina bygga en robust halvledarindustri, oberoende av så prestigefyllda företag som Intel, TSMC eller Samsung.

SMIC 7nm gravyr © TechInsights

Enligt analysföretaget TechInsights har Peking fått en hel del poäng de senaste månaderna och från och med juli 2021 har den Shanghai-baserade grundaren SMIC producerat SoC-chips graverade i 7 nm för att utrusta Bitcoin-gruvarbetare.

SMIC avslöjade sitt tidiga arbete med 7nm-etsning redan i början av 2020, och några månader senare rapporterade företaget att dess första chip hade gått in i sitt sista skede innan massproduktion. Hon sades tappade ut.

… vem skulle kopiera Taiwans verk?

Företaget TechInsight hävdar att de har utfört omvänd ingenjörskonst för att studera den SoC-signerade SMIC mer i detalj. Hans slutsatser är utan överklagande, allt tyder på en nära kopia av TSMC:s 7nm-teknik “.

SMIC 7nm gravyr © TechInsights

TechInsights påpekar dock att de processer som utvecklats av Intel, Samsung eller TSMC är ” märkbart mer sofistikerad än SMIC, vilket skulle ha gjort det minst två knop bakom “. Det går dock inte att förneka de framsteg som nyligen gjorts av det kinesiska företaget.

SMIC skulle därför till stor del ha “lånat” från den taiwanesiska jätten, vilket inte kommer som någon överraskning: 2002 och 2006 hade TSMC redan väckt tvister med SMIC till domstol. Det här fallet kring 7 nm-processen kan också hamna i domstol.

Ändå går den kinesiska elektronikindustrin framåt och lyckas delvis ignorera de restriktioner som USA infört. Till exempel, även utan EUV-maskinerna från ASML, bevisar SMIC att den kan producera 7nm-chips, och det är bara början.

Källa: Toms hårdvara

Relaterade Artiklar

Back to top button