Kina kommer att avleda asteroider som närmar sig jorden

Kina har meddelat att man kommer att testa det planetariska försvarssystem man har etablerat för att avleda asteroider som närmar sig jorden 2025.

Ett av de största hoten mot livet på jorden idag är meteoriter och asteroider som färdas genom rymden. För, som ni vet, när en stor asteroid träffar jorden kan människor dela det öde som dinosaurierna en gång levde. Därför är regelbunden observation av dessa asteroider och tidig upptäckt av annalkande asteroider av stor betydelse. Men vad kan vi göra om en asteroid som är stor nog att äventyra liv på jorden upptäcks? På jakt efter ett svar på denna fråga förbereder Kina sig på att göra sitt första försök att ändra riktningen på en asteroid.

kinesiska

Kina har meddelat att det kommer att göra det första testet av systemet, som det kommer att använda för att ändra riktningen på asteroider, 2025. Wu Yanhua, chef för Kinas rymdorganisation CNSA, meddelade att inom ramen för detta system som etablerats för att skydda planeten kommer en asteroid nära jorden att observeras, och sedan kommer en sond att träffa denna himlakropp och ändra dess bana.

Som ni vet arbetar NASA för närvarande med ett liknande projekt för att ändra riktningen på asteroider. Inom ramen för detta projekt, kallat Double Asteroid Redirection Test (DART), kommer i år en liten asteroid som heter Dimorphos att träffas av en rymdfarkost och på så sätt försöka ändra sin riktning.

Även om CNSA verkar ligga några år efter NASA i detta avseende för nu, säger Wu att de redan har börjat sätta upp sina anläggningar för att göra de nödvändiga observationerna. Förutom NASA kommer CNSA:s övervakning av himlen utan tvekan att bidra till att upptäcka en asteroid som hotar människoliv innan det är för sent.

PlayStation 4-försäljningen fortfarande över genomsnittet

Relaterade Artiklar

Back to top button