Kina: AlphaDog, hundroboten redo att tävla med Boston Dynamics Spot

AlphaDog robothund Weilan

Om Spot, robothunden till amerikanska Boston Dynamics, fortsätter att regelbundet mata nyheterna är tävlingen nu väl på plats. Kinesen Weilan har på bara några månader lyckats sälja flera tusen AlphaDog, sin egen fyrbenta robot.

Däremot spelar Spot och AlphaDog inte riktigt i samma kategori.

Läs också:
Franska armén testar Boston Dynamics-robotar i stridsläge

AlphaDog: konsumentrobothunden

Sedan 2018 har Spot blivit en världsreferens inom robotik, och lyckats både skapa buzz på YouTube och bli oumbärlig för räddningstjänsten som är utrustad med det. Med ankomsten till marknaden 2020 har Weilan dock lyckats sälja flera tusen AlphaDog, där bara några hundra Spot har passerat.

Det måste sägas att AlphaDog inte alls riktar sig till samma målgrupp. Medan Spot är en enda professionell modell utrustad med olika nyttolaster, med ett baspris runt 70 000 USD, finns AlphaDog i fyra modeller och två formfaktorer, med ett startpris på cirka 2 500 USD. En prisskillnad som förklaras av den mycket allmänna publika positioneringen av AlphaDog, som inte är designad för att ingripa vid brand eller jordbävning, men som å andra sidan utmärker sig i promenader och roliga aktiviteter.


Faktum är att Weilan inte döljer att han inspireras av beteendet hos riktiga hundar för att programmera AlphaDogs AI:er. Tanken är att göra den till en virtuell följeslagare, som snart kommer att kunna skälla, och till och med tala, för att interagera med sina mänskliga ägare.

Läs också:
NYPD rekryterar en ny robothund

Weilan vill utveckla sitt professionella sortiment

Om AlphaDog kan ses som en lyxleksak för små och gamla barn, är dess användningsområden inte begränsade till området fritid och underhållning. Precis som med minidrönare för några år sedan återstår till stor del att utforska och utveckla de praktiska användningarna av robo-hundar. Mycket stabil på sina stöd, kan anpassa sig till terrängen och övervinna hinder, AlphaDog kan användas för leveranser, för att bära professionell utrustning i fält eller för att guida en besökare längs labyrintiska korridorer.

Men den kinesiska gruppen skulle särskilt vilja utveckla AlphaDogs potential för att stödja personer med funktionshinder eller äldre. Utrustad med lämplig nyttolast kunde roboten på så sätt guida en synskadad person på gatan, bära shopping eller beslagta ett avlägset föremål. Så många uppgifter som ofta anförtros idag åt sällskapsdjur.

Källa: Techxplore

Relaterade Artiklar

Back to top button