Kid Chameleon: det mest “chebran” spelet på SEGA Mega Drive?

Kid Chameleon

I maj 1992 lanserade SEGA på Mega Drive ett spel lika originellt som det var lockande för SEGA-spelare, och omedelbart avundsjuk på Super Nintendo-ägare: Kid Chameleon.

Tvärtemot vad man kan tro, så bars SEGAs Mega Drive inte bara av sonisk
, långt ifrån! Den japanska gruppens 16-bitarskonsol har verkligen kunnat räkna med många exklusiva titlar, ledda av emblematiska hjältar, kapabla att få unga människor att drömma. gamerz att vi var. Taz-Mania, Quakshot, Ristar, Legend of Thor, Comix Zone, Fantasia… Inte allt bra, jag ger dig, men spel som kittlade alla spelares nyfikenhet.

Bland dem fanns det en titel med ett galet elegant omslag, med en ultratrendig karaktär (Fonzy-stil i Lyckliga dagar), och ett koncept skräddarsytt för ungar » att vi var: Kid Chameleon.

Vid antipoderna av slaget vid teraflops, 4K och 60 fps, NEO•Klassiker
erbjuder dig en återgång till videospelens ursprung. Från 2D-titeln i stora pixlar till det mindre avlägset spelet till det tveksamma 3D, den här krönikan inbjuder dig att (åter)upptäcka videospelsnuggets som öppnade världen för den 10:e konsten…

Kid Chameleon

Megaklassen av Kid Chameleon

På den tiden, vem blev inte kär i den här jackan i den dedikerade delen av den lokala stormarknaden? Kid Chameleon det var ett spel i ett spel, eftersom titeln signerade SEGA placerade oss i skorna på en ung pojke i skinnjacka och solglasögon, som finner sig själv sugen in i hjärtat av det nya succéspelet: vild sida. En futuristisk titel, vars stora skurk, Heady Metal, tar illvilligt nöje att fånga stackars oskyldiga spelare.

När patronen väl är isatt berättas tonhöjden (på engelska) i en kort introduktion som, liksom omslaget till spelet, utstrålar klass. Och som en bonus tog vi fördel av en titelskärm som också var ultrasnygg, och som dessutom förändrades från en session till en annan.

Kid Chameleon

En förvirrande första kontakt

Däremot den första kontaktspaken i hand med Kid Chameleon är ganska förvirrande. Spelet visar ingen transcendent grafik, och hanteringen lider av en viss stelhet. Till detta kommer en mycket speciell tröghet, som är ganska komplicerad att greppa.

Kid Chameleon

Ännu värre, trots sina fina löften, Kid Chameleon först liknar en ersättning av Super Mario bröderna., med klossar att förstöra och fiender som kan dödas genom att använda din skinka, gjutna i dåtidens typiska jeans. Mouaip, det luktar deja-vu… Men allt det är innan man upptäcker vad som verkligen är saltet i spelet: förvandlingarna!

Kid Chameleon

Masker att förvandla

På den här nivån hålls faktiskt löftet, och vår hjälte kan snabbt få tag på olika masker, vilket omedelbart kommer att tillåta honom att helt ändra sitt utseende och sina förmågor. Berserker-masken låter dig till exempel öka din styrka tiofaldigt, bryta spruckna väggar eller till och med kasta metallblock.

Kid Chameleon

Hur kan vi också glömma förvandlingen till en riddare, som gör att vi kan klättra på väggarna (!!!) eller att använda vår vikt för att bryta blocken under våra fötter. Du kan också ta dig in i en samuraj, utrustad med ett svärd, eller Maniaxe, en klon av Jason Voorhees, den maskerade mördaren av fredag ​​13. Spelet får sedan en helt ny dimension och berikas med flera spelmekaniker, med massor av hemligheter att avslöja.

Kid Chameleon

Club Nintendo i PLS?

Det är enkelt, det här Kid Chameleon var själva arketypen av spelet” Häftigt » som du drömde om att äga i ditt leksaksbibliotek… Förutsatt, naturligtvis, att du är det #TeamSEGA. Spelet är en av de där små guldkornen som var mer än allmänt avundsjuk på Club Nintendo-medlemmar (hej!), precis som Sonic, Golden Axe och uppenbarligen Streets of Rage
. Dessutom såg många in på den tiden Kid Chameleon en karaktär inspirerad av Marty McFly, Tillbaka till framtiden… Detta talar om graden av ” svalka av spelet signerade SEGA.

Kid Chameleon

Men låt oss temperament: i själva verket, om de första omvandlingarna av Kid Chameleon bekräftar verkligen spelstilen, vi stöter snabbt på en ganska tuff svårighet, inte riktigt hjälpt av denna stelhet som nämns ovan. Och komplexiteten ökar med multiplikationen av ” block “: vissa erbjuder förvisso bonusar, men andra försvinner vid beröring, förvandlas till en hiss (som kan döda dig), visar sig vara hala eller till och med oförstörbar…

Till detta kommer även diamanter att samla in. Som i en Super Mario bröderna., genom att återvinna 100 av dem kan du få ett extra liv, och det är också möjligt att använda dem för att utlösa vissa krafter, specifika för de olika transformationerna (två potenser per transformation som regel). För att göra detta måste du hålla ned A-knappen och trycka på Start-knappen.

Ett väldigt (för) spel” gamla skolan »?

Kid Chameleon – i programmeringen som vi finner
Mark Cerny, som senare kommer att ta hand om PlayStation 4 och PlayStation 5 – är ett långt spel, till och med väldigt långt, eftersom det kräver att man besöker flera dussin nivåer (lite mindre än hundra totalt), utan minsta lösenord eller annan backup systemet. Så vi måste avsluta det på rad “, och lika mycket att säga att det är sällsynt att spelarna eller spelarna har kunnat upptäcka slutet på historien…

Kid Chameleon

Lika cool och älskad av unga spelare som han var, Kid Chameleon är ett av dessa SEGA-spel som bara har känt till ett och enda avsnitt. Felet i denna alltför stora svårighet? I vilket fall som helst kunde vi aldrig dra nytta av någon uppföljare, licensen är därför begränsad till detta enda opus som lanserades i butik torsdagen den 28 maj 1992. Sedan dess har spelet framför allt återutgivits för SEGA Mega Drive Collection på PSP och PS2, men också på senare tid för den lilla Mega Drive Mini.

Kid Chameleon

För många spelare, Kid Chameleon är utan tvekan en pelare i Mega Drive leksaksbiblioteket. Men till skillnad från andra exklusiva SEGA-konsoler är spelet inte enhälligt, och när vissa hyllar dess originalitet, dess livslängd, dess förvandlingar, dess hemliga passager och dess ultrasnygga förvandlingar, har andra förbannat, i nästan 30 år nu, p.g.a. dess mycket grova hantering, för höga svårighetsgrad, genomsnittlig grafik och total avsaknad av spara/lösenord.

Vad som helst, Kid Chameleon kommer att ha lyckats, i ett enda och unikt avsnitt, att markera historien om Mega Drive, men också andan hos många spelare, som idag närmar sig (eller till och med i stort sett har överskridit för vissa) fyrtiotalet… Och ha en trevlig dag visst!

Relaterade Artiklar

Back to top button