Kia Niro: första intrycket ombord på den nya SUV:n

Static-Kia-Niro © Soufyane Benhammouda för Clubic

Efter 6 års lojal tjänst går Kia Niro i pension. Den nya generationen kommer, och vi kunde gå ombord på den för att upptäcka dess ombordteknologier.

Från 2010 till 2019 var det Kia Sportage som ledde försäljningen i Frankrike hos den koreanska tillverkaren. Men med ankomsten av Kia Niro, särskilt i dess mer mogna omstylade version, gav SUV:n snabbt plats för sin lillebror: tillgänglig med flera olika motorer kunde den locka en stor del av kundkretsen. Så pass att e-Niro var nr 1 i Kias försäljning förra året.

En ny plattform och mer utrymme

En sida vänds därför för tillverkaren som lanserar den nya generationen av Niro. Baserat på den nya K3-plattformen ökar SUV:n i volym. Detta är särskilt fallet på längden med totalt 4,42 m, eller drygt 6 cm. Spelar armbågar i segmentet urban crossover tidigare med Honda HR-V eller Peugeot e-2008, och är nu inbäddad i hjärtat av C-SUV-segmentet där referenser som Nissan Qashqai eller Peugeot 3008 tronar.

Static-Kia-Niro © Soufyane Benhammouda för Clubic

Hjulbasen stiger bara 2 cm. Inte tillräckligt för att revolutionera utrymmet ombord under normala tider, men de olika layouterna gör det möjligt att samtidigt öka den bakre beboeligheten med 4 cm. Det är också på denna bänk som nyheterna är många, med i synnerhet förekomsten av liggande filar.

Static-Kia-Niro © Soufyane Benhammouda för Clubic

Liksom resten av kabinen är klädseln gjord av återvunnet material. Detta är till exempel fallet med headliner, gjord av gammal tapet (56 %) eller tygbagageskydd (75 %). Sätena gör valet av konstläder och Tencel (från eukalyptus) och dörrpanelerna är klädda i en VOC-fri färg. Den visuella kvaliteten är där, lite mindre vid beröring.

Static-Kia-Niro © Soufyane Benhammouda för Clubic

Lastrummet utnyttjar denna nya generation för att öka i volym. HEV-hybridversionen klättrar 15 l, för en total volym på 451 l. PHEV-versionen drar nytta av ytterligare 24 l för totalt 343 l. Bagagerummet på den 100 % elektriska versionen vinner lika mycket, men den får också ett 20 l fack under huven, vilket ger den totala volymen till 495 l.

Inbäddad teknik: en Kia EV6 i fickan

Denna nya generation av Kia Niro vänder blad när det gäller stil. Och detta är särskilt fallet på utsidan, med kosmetiska piruetter som markerar brytningen med föregående generation. Men allt är inte stilistiskt här, som är fallet med de konfigurerbara bakpanelerna: de döljer en luftkanal för att främja aerodynamiken. Som sådan tillkännager Kia en luftmotståndskoefficient Cx på 0,29.

Static-Kia-Niro © Soufyane Benhammouda för Clubic
Static-Kia-Niro © Soufyane Benhammouda för Clubic

Stammisar av modellen kommer också att upptäcka en helt omdesignad kabin, som innehåller de senaste koderna från märket – och närmare bestämt Kia EV6, Kias teknologiska flaggskepp. Bakom en tvåekrad ratt finns en stor digital panel som rymmer instrumenteringen och det centrala infotainmentsystemet, 10,25 tum vardera i toppmodellen.

Static-Kia-Niro © Soufyane Benhammouda för Clubic

Presentationen och grafiken är helt lik andra modeller från tillverkaren, inklusive Kia Sportage. Å andra sidan försvinner vissa funktioner, som att projicera döda vinklar med kamera när blinkersen aktiveras. Synd, men Niro ställer till det med en head-up display.

Static-Kia-Niro © Soufyane Benhammouda för Clubic
Static-Kia-Niro © Soufyane Benhammouda för Clubic

Notera också närvaron av Touch-Bar-navigerings- och luftkonditioneringskontrollen under den centrala skärmen. Återigen är brytningen med den tidigare versionen total: kabinen är fri från många fysiska knappar. Växellådskontrollen föredrar också en mer förfinad konfiguration med ett Shift By Wire-hjul.

Static-Kia-Niro © Soufyane Benhammouda för Clubic
Static-Kia-Niro © Soufyane Benhammouda för Clubic

På teknikavdelningen ombord kommer Kia Niro att ha de vanliga anslutningarna med ett fack bestående av ett 12V-uttag, USB- och USB-C-portar samt en induktionsladdare. Två andra USB-C-portar med en effekt på 27W finns i ryggstöden så att baksätespassagerare kan koppla in sina enheter. Observera också närvaron av ett röstkommando, ett Harman Kardon-ljudsystem, Live-navigering och en OTA-fjärruppdateringsfunktion.

Static-Kia-Niro © Soufyane Benhammouda för Clubic

Mer kraft för hybridversioner

Nya generationens Kia Niro kommer endast att erbjuda elektrifierade motorer med versioner som sobert kallas HEV, PHEV och EV. Detta är tydligt att förstå vad som gömmer sig under huven på varje. Den första, som presenterar sig framför våra ögon, förlitar sig fortfarande på en termisk/elektrisk tandem bestående av 1,6 l bensinblocket och en elektrisk maskin i lådan, för totalt 141 hk. Som svar på DCT6-koden presenteras den också i en omarbetad och lättare form: borttagningen av backväxeln sparar vikt (för totalt -2,3 kg) och lämnar motorn elektrisk för att säkerställa manövrarna, utan utsläpp.

Static-Kia-Niro © Soufyane Benhammouda för Clubic

Plug-in-hybridversionen vinner också i kraft och tangerar 183 hk av kumulativ effekt. Termoblocket rör sig inte, men den elektriska enheten klättrar till 84 hk. Batteriet är också större med en användbar kapacitet på 11,1 kWh, vilket gör att det kan sikta på 65 km autonomi i den kombinerade cykeln. HEV liksom PHEV kommer dessa Niro-hybrider att ha Green Drive Zone, som automatiskt växlar till EV-driftläge när de närmar sig sjukhus, skolor, ZFE:er eller platser som tidigare valts av föraren.

Nya funktioner för Kia Niro EV

Allra högst upp i sortimentet ligger Kia Niro EV, som nu kommer med en enda teknisk och mekanisk konfiguration. 39 kWh-versionen tar därför sin välförtjänta pension och låter bara 64 kWh-versionen fortsätta sin karriär. Och det är verkligen kontinuitet eftersom, trots den nya basen, konfigurationen liknar den tidigare versionen. Det finns därför en 204 hk motor (dock mindre vridmoment) och ett batteri på 64,8 kWh exakt. Å andra sidan bidrar de aerodynamiska och viktförbättringarna fint till effektiviteten: Niro EV lovar 463 km autonomi, eller 8 km bättre.

Med en snabb uppladdning från 10 till 80 % på 43 minuter bör likströmseffekten inte skala och stagnera vid 77 kW. Men de som gillar att ladda mer hemma eller i stadsmiljöer kommer att bli glada över att veta att 11kW AC-laddaren nu kommer som standard.

Static-Kia-Niro © Soufyane Benhammouda för Clubic

Men det här är inte de enda nyheterna med denna elektriska SUV. Vill alltid vara mer i EV6:ans bana, förbättrar den sin dragkapacitet till 750 kg, får det automatiska regenerativa bromssystemet och i-Pedal-paddlarna, samt V2L omvänd laddningsfunktion med en maximal effekt på 3kW.

Endast okänt för tillfället: prislistan över de tre finishnivåerna för varje motor. Lite tålamod därför: dessa kommer att meddelas i slutet av veckan, när orderboken öppnar. Hybridversionerna kommer till återförsäljarna före sommaren, och det kommer att bli nödvändigt att vänta tills läsårets början för att se Niro EV komma.

Relaterade Artiklar

Back to top button