Kia EV6 lovar upp till 585 hk och 80 % laddning på mindre än 20 minuter

Kia EV6 © Kia

Vi upptäckte, för två veckor sedan, de första bilderna på Kias nya crossover, men de tekniska egenskaperna var efterlängtade.

Idag säger den sydkoreanska tillverkaren mer om kapaciteten hos sin EV6, vars försäljning beräknas starta under andra halvan av 2021.

Läs också:
Kia EV6: äntligen de första bilderna, tekniska specifikationer kommer

Upp till 585 hästkrafter på GT-versionen

Vi visste redan att EV6 kommer att baseras på Hyundais E-GMP-plattform. Å andra sidan säger tillverkaren nu mer om motorn och autonomin för sitt senaste tillskott, inklusive sin sportvariant, EV6 GT.

EV6 kommer alltså att kunna bära en eller två elmotorer och kommer att finnas i tre versioner: Standard, Long Range och GT. De två första kommer att finnas i två- och fyrhjulsdrivna format, medan GT-versionen med nödvändighet kommer att ha fyrhjulsdrift.

Effekten som levereras bör ligga mellan 171 och 585 hästkrafter och 350 respektive 740 Nm vridmoment. Mellan de två hittar vi särskilt Long Range-versionen och dess 325 hästkrafter för 604 Nm vridmoment. I GT-versionen utlovar Kia en 0-100 km/h uppnådd på 3,5 sekunder och en topphastighet på runt 260 km/h.

Läs också:
Kia ansluter sig till Ionity-laddningsnätverket

Vid 80 % av sin laddning på 18 minuter, lovar Kia

EV6 kommer att få antingen ett 58 eller 77,4 kWh batteripaket. Fulladdad kommer crossovern att ha cirka 510 kilometers autonomi på WLTP-cykeln och 400 kilometer på 58 kWh-paketet.

Tillverkaren marknadsför också sin snabbladdning och säkerställer att den kan öka autonomin för EV6 från 10 % till 80 % på 18 minuter eller återställa 100 kilometers autonomi på mindre än 5 minuter. För detta måste EV6:an ha en ny integrerad laddningskontrollmodul (ICCU), som måste göra bilen kompatibel med de ultrasnabba laddningsinfrastrukturerna 400 och 800 volt. Detta är en första konkretisering av de siffror som utlovades till oss under presentationen av E-GMP-plattformen och som vi såg start på Ioniq 5.

Kia EV6 © Kia

Den nya ICCU gör också V2L (Vehicle to Load) möjlig, vilket gör att en tillräckligt laddad EV6 kan återföra en del av sin energi. I det här fallet kommer fordonet att kunna ge upp till 3,6 kW för att driva andra enheter, såsom elcyklar.

Fortfarande på autonomi betonar Kia närvaron av ett termiskt hanteringssystem för att göra det möjligt för fordonets batteri att bättre klara låga temperaturer, en svag punkt som ofta noteras på elfordon. Tillverkaren hävdar att EV6 kommer att behålla upp till 80 % av sin optimala autonomi vid -7°C.

Läs också:
e-GMP 800 Volt: Hyundai och Kia avslöjar en mycket lovande elektrisk plattform

Inuti, rymden och förstärkt verklighet

Med sin nya plattform bör EV6 ha en hjulbas på 2,9 meter. Från denna bas avser Kia att få en generös interiör. Vi kommer alltså att ha ett bagageutrymme på 520 liter, en siffra som kan stiga till 1 300 liter med nedfällda säten. Till detta kommer vi att lägga till en liten främre bagageutrymme, med en kapacitet på 20 eller 52 liter beroende på version.

Två 12,3-tumsskärmar kommer att integreras i instrumentpanelen, som kommer att kompletteras med en förstärkt verklighet head-up display. Klädseln och ytbehandlingarna måste vara antingen återvunnen plast eller “veganskt läder”.

Denna EV6 öppnar alltså en ny väg för Kia, som har för avsikt att marknadsföra sju elfordon baserade på E-GMP-plattformen till 2026.

Källa: CNet, Kia

Relaterade Artiklar

Back to top button