Kassettuppfinnaren Lou Ottens, före detta Philips-ingenjör, dör

Ljudband © Pixabay

Holländaren Lou Ottens, tidigare ingenjör på Philips och uppfinnare av den kompakta kassetten, dog den 6 mars 2021 i Duizel i Nederländerna, 94 år gammal.

Som chef för Philips Audio revolutionerade han musikens värld genom att göra den tillgänglig för så många människor som möjligt.

Läs också:
Kings of Leon blir det första bandet att släppa ett album i form av icke-fungibla tokens (NFT)

Lou Ottens, mannen som gjorde musik överkomlig och tillgänglig

Det var i början av 1960-talet som holländaren började arbeta med sin kompakta kassett, eftersom dåtidens stora rullmodeller varken var prisvärda eller tillgängliga. Dessutom har Lou Ottens utvecklat en träprototyp som kan passa i hans ficka för att vägleda hans projekt.

Philips lanserade äntligen den första kompakta kassetten 1963, när han var chef för det holländska teknikföretagets Audio-gren. Passionerad insisterade han på att en fri licens för hans uppfinning skulle beviljas andra tillverkare.

Utplaceringen av ljudkassetter har helt stört tillgången till musik. Och även om de i stort sett är föråldrade idag, kommer kompaktkassetter tillbaka till förgrunden då och då, framför allt tack vare sammanställningar Guardians of the Galaxy: Awesome Mixoch till serien Stranger Things.

Källa: Engadget

Relaterade Artiklar

Back to top button