Kärnfusion är en realitet: MIT anser att den är redo om 15 år, samarbetar …

På bara 15 årkommer USA att producera obegränsade mängder energi nästan gratis och helt grönt. Detta skulle inte bara innebära slutet på mänsklighetens beroende av dyra fossila bränslenmen det skulle också vara ett universalmedel mot klimatförändringarna.

Överraskande nog är detta inte science fiction. Det är faktiskt på väg att bli verklighet om du vill tro på en samarbete mellan MIT och Commonwealth Fusion Systemsett privat företag.

Bidragsgivare meddelade fredagen i tidningen Natur att tro att de är på väg att dechiffrera kärnfusionskod och för det andra Väktarenkan det vara kommersiellt gångbart på bara 15 år.

Hittills har fusion varit ett extremt dyrt laboratorieexperiment som kräver mer energi än det avger. Samarbetspartnerna tror sig dock ha hittat Enkel för vända kontona. Deras system, byggt på en ny klass av supraledare, t.ex små magneter extremt kraftfullt skulle det för första gången tillåta en fusionsreaktion som avger mer energi än den absorberar.

En upptäckt som kan rädda vår planet

Kärnfusion är källan till ultimat energi eftersom det i teorin är praktiskt taget obegränsat och nästan inte har några nackdelar. Det släpper inte ut kol i atmosfären som förbränning av fossila bränslen e det genererar inte radioaktivt avfall som den Kärnfissionvilket är tekniken i nuvarande kraftverk.

Under en fissionsreaktionatomerna radioaktivliksom uran, slits isär, producerar enorma mängder energi utöver kärnavfall.

Fusion, som namnet antyder, är raka motsatsen till fission. Istället för att bryta isär atomer, splittras de samman och frigör helium och en enorm mängd energi.

De problem med sammanslagningen det har alltid varit värmen. Smältning ger temperaturer som är varmare än solens mittpunkt, därav bl.a fasta material smälterförstöra all potential för ett kraftverk.

Genombrottet för kollaboratörerna kom för att de kunde använda en ny typ av supraledare för producera små och starka magnetera nyckelkomponent i reaktorer till fusion. Magneterna skapar ett fält för att hålla fusionsreaktionen på plats utan att den rör vid något fast, på så sätt lösa problemet med fusion.

Tidigare tog det mycket energi att driva magneterna. De nya magneterna som samarbetspartnerna skapat är å andra sidan mindre och de behöver mindre energi. Det betyder att deras system för första gången producerar mer energi än det förbrukar.

Planen för MIT Han föddes i Commonwealth Fusion Systems det är inte ren teori: de samlade in 50 miljoner dollar från Italienska elbolaget Eni att faktiskt bygga en reaktor. Deras fusionsexperiment, kallad Sparckommer att producera tillräckligt med ström för driva en liten stad.

“, har han förklarat Bob MumgaardVD för Commonwealth Fusion Systems. “”.

Relaterade Artiklar

Back to top button