Känner du till Mastodon, alternativet med öppen källkod till Twitter?

Mastodon © Mastodon

Öppen källkod, decentraliserad och annonsfri, Mastodon presenterar sig som det bästa alternativet till Twitter när vi inte riktigt vet vad som kommer att bli av det sociala nätverket.

Elon Musks övertagande av Twitter för 44 miljarder dollar har en del användare som fruktar att plattformen kommer att utvecklas i en riktning som inte passar dem. Entreprenören i spetsen för Tesla och SpaceX har meddelat att han vill göra det sociala nätverket till ett utrymme för total yttrandefrihet, vilket innebär mer flexibla användningsvillkor och mindre måttfullhet.

Mastodon drar fördel av lågt förtroende för Twitter

Vi ser att internetanvändare redan letar efter ett alternativ till Twitter, och det är Mastodon som går bra för tillfället. Det sociala nätverket fick 141 000 aktiva användare under veckan 25 till 29 april och 176 000 för hela månaden.

Antalet nedladdningar av applikationen på Android och iOS har exploderat och entusiasmen har till och med vunnit över institutionerna: Europeiska unionen har meddelat att man lanserar Mastodon.

En vinst i popularitet som inte är utan konsekvenser för tjänstens tekniska infrastruktur, som inte var redo att ta emot denna tillströmning av nya besökare. Registreringar till de två offentliga servrarna mastodon.social och mastodon.online, som underhålls av organisationen, kan vara svåra just nu.

En decentraliserad plattform

Mastodon grundades 2016 och är en öppen källkodsplattform som presenterar sig som ett decentraliserat socialt nätverk. I sitt gränssnitt och funktionalitet är Mastodon väldigt lik Twitter. Men dess funktion är väldigt annorlunda eftersom den inte är centraliserad: en användare kan till exempel skapa sin egen Mastodon-server, vilket inte kommer att hindra honom från att kommunicera med användare från en annan instans. Mastodon är också annonsfri och hävdar att de respekterar sina användares integritet, ytterligare argument till dess fördel.

I ett blogginlägg skrattar Eugen Rochko, en tysk bakom Mastodon-projektet, åt den aktuella situationen.

En av anledningarna till att jag började komma in på decentraliserade sociala medier 2016, vilket så småningom ledde till att jag grundade Mastodon, var rykten om att Twitter, plattformen jag använt dagligen i flera år, kunde säljas till en annan kontroversiell miljardär. […] Och nu hände det äntligen, och av samma anledning kommer många människor till Mastodon. »

Kommer du att ge Mastodon ett försök eller hålla dig till Twitter?

Källor: Engadget, Mastodont

Relaterade Artiklar

Back to top button