Kanadensiska Daymak presenterar världens snabbaste 3-hjuliga, 2-sitsiga elbil

Daymak Spiritus © © Daymak

Det är den snabbaste elbilen i sitt slag från Toronto-baserade företaget Daymak. Spiritus är en 3-hjulig, 2-sits modell med en topphastighet på 209 km/h.

Maskinen kommer att finnas i två versioner, med mycket olika priser. Och det är en underdrift.

Läs också:
Jeep Magneto: den 100 % elektriska versionen av Wrangler presenteras

0 till 100 km/h på mindre än två sekunder

Den mest prisvärda versionen av modellen, Spiritus Deluxe, kostar för närvarande 19 995 dollar (cirka 17 000 euro), medan Ultimate-versionen säljs för… 149 995 dollar (cirka 127 500 euro)! Något som får ett antal köpare att tänka till.

Daymak Spiritus © © Daymak

Daymak Spiritus © © Daymak

En skillnad på 110 000 euro alltså men för vilka skillnader under huven?

Deluxe-versionen kommer att ha en topphastighet på 137 km/h och en räckvidd på cirka 300 kilometer. Maskinen kommer därför att baseras på en 75 kW (100 hk) motor.

Ultimate-versionen är logiskt sett mer kraftfull. Dess 80 kWh batteripaket bör erbjuda cirka 480 kilometers autonomi. Framförallt måste dess motor på 147 kW (197 hk) klara 0-100 km/h på 1,8 sekunder. Det är fortfarande lite snabbare än Teslas Roadster, som lovar samma acceleration på 1,9 sekunder. Vad man ska göra med Spiritus, enligt dess designer, den “världens snabbaste trehjuliga bil”.

Läs också:
Lexus tillkännager ett nytt elfordon som förebådar märkets framtid

Daymak siktar på 50 000 förbeställningar till juli

Andra skillnader finns inne i kabinen. Båda modellerna kommer att ha saxdörrar och måste även bära små solpaneler. Dessa kommer bland annat användas till den trådlösa laddningen som kommer att finnas på Ultimate-versionen av Spiritus.

Daymak Spiritus © © Daymak

Till skillnad från Deluxe-versionen kommer karossen på Ultimate-modellen att utformas i kolfiber, och bilen kommer att erbjuda, på tekniksidan, automatisk dörröppning samt autonoma körmöjligheter.

Som sagt, och även om Daymak verkar ha en framgångsrik prototyp, kan funktionerna i denna framtida bil fortfarande utvecklas. Deluxe- och Ultimate-modellerna är fortfarande tillgängliga för förbeställning, och varumärket har lanserat en crowdfunding-kampanj i hopp om att landa 50 000 förbeställningar. “via detaljförsäljning och avsiktsförklaringar från distributörer runt om i världen.” Om målet nås före den 23 juli kommer Daymak att starta produktionen av sin trehjuliga bil 2023.

Observera att Spiritus följer upp Daymaks löfte att utveckla nya elfordon. Och märket tänker inte stanna vid elbilar och motorcyklar: det har också för avsikt att utveckla ett flygande fordon, Skyrider.

Källa: Electrek

Relaterade Artiklar

Back to top button