Kan jag ha med mig kraftpaket när jag reser med flyg? –

Oavsett om du planerar en semester, ett affärsmöte utomlands eller bara en kort weekendresa, kommer du förmodligen att vilja ta med dig några av dina elektroniska enheter. Saker som en bärbar dator, en kamera, din smartphone och kanske, bara kanske, ett eller två nätaggregat. Men visste du att vissa flygbolag inte tillåter att vissa typer av enheter och elektronik tas med dig? Visste du att vissa flygbolag uttryckligen förbjuder dig att ta med dig batterier på flyg? Det är därför du kanske inte får ta med dig en Power Bank på ett flyg, och vad är de stora flygbolagens allmänna policy i detta avseende:

Varför kan man inte ta med powerbanks på flygplan?

Kort svar: för säkerhets skull! Din och andras säkerhet på planet. Varför? Väl(Tja) Powerbanks innehåller litiumjonbatterier, och batterier kan fatta eld. Du vill inte att detta ska hända på ett flygplan mil i luften. Kommer du ihåg den globala Samsung Galaxy Note 7-smarttelefonens exploderande skandal eller till och med förra årets Samsung-smartphone som fattade eld på ett flygplan?

Strömförsörjning är inte tillåtna i lastbagaget

Brand är en av de farligaste sakerna du kan stöta på när du flyger, speciellt om den uppstår i lastrummet där det är svårt att hitta och komma åt att stoppa den. Som sådan får du aldrig bära batterier i lastrummet, och du får inte använda dem när du flyger. De flesta flygbolag tillåter dock att Power Bank bärs i handbagaget. Det finns dock krav även på detta.

RÅD.(TIPS:) Så här identifierar du trasiga laddare och USB-kablar på din smartphone eller surfplatta android.

Vilka är reglerna för att transportera powerbanks på flyg?

I allmänhet tillåter flygbolag att upp till två powerbanks bärs i handbagaget under flygningar. Varje strömförsörjning måste dock följa bestämmelserna om dess kapacitet.

Tumregeln är att din powerbank ska vara 100 Wh eller mindre ( wattimmar(Wattimmar) ) och en maximal spänning på 12 V ( Volt(Volt) ), även om vissa flygbolag tillåter upp till 160 Wh.

Tumregeln är att externa batterier ska ha mindre än 160 Wh.

Tumregeln är att externa batterier ska ha mindre än 160 Wh.

Men för allt över 100 Wh kan du kontakta företaget i förväg för att säkerställa att du inte får en otäck överraskning vid incheckningen.

Hur tar man reda på kraftbankens kapacitet?

På vissa powerbanks indikeras effekten i Wh ( wattimmar(Wattimmar) ). Men många powerbanks listar sin kapacitet endast i mAh ( milliampertimmar(Milliamp Hours) ), som inte uppfyller den mätstandard som används av flygbolag. Eftersom mAh inte är detsamma som Wh måste du beräkna kapaciteten på din powerbank. Lyckligtvis är formeln enkel:

Eller föredrar du den långa versionen:

Så till exempel en powerbank med en kapacitet på 12000 mAh och en effekt på 5 Volt(Volt) har en effekt på 60 Wh:

RÅD.(TIPS:) Du kan också läsa den här artikeln om snabbladdningsstandarder: hur många finns det? Hur olika är de? (Snabbladdningsstandarder: Hur många finns det? Hur är de olika?).

Vilken policy har de stora flygbolagens powerbanks?

Som du nu vet tillåter de flesta flygbolag att du tar med dig powerbanks i ditt handbagage på flyg om du uppfyller vissa krav. Efter lite sökning på internet fann vi att några av de stora företagen som faller under denna kategori inkluderar:

 • Lufthansa: maximalt två kraftpaket upp till 160 Wh (om över 100 Wh, operatörsgodkännande krävs)
 • KLM: max 20 strömförsörjningar upp till 100 Wh vardera (även möjligt upp till 160 Wh, med förbehåll för operatörens godkännande)
 • American Airlines: Upp till två batterier som inte överstiger 160 Wh vardera.
 • Air Canada: Högst två 100 Wh-batterier, men inte mer än 160 Wh (över 100 Wh kräver tillstånd från Air Canada-agenter på flygplatsen)
 • Delta: en eller två strömförsörjningar upp till 160 Wh vardera (om över 100 Wh krävs tillstånd)
 • Air India: upp till 20 batterier per person; ingen av dem kan överstiga 100 Wh.

De flesta flygbolag följer samma regler för externa batterier.

De flesta flygbolag följer samma regler för externa batterier.

Till och med vårt nationella flygbolag – Tarom Rumänien – följer samma regler: max 2 powerbanks per person, endast i handbagaget, och du behöver tillstånd från flygplatsagenter om dina powerbanks har en kapacitet på mer än 100 Wh. Batterier över 160 Wh är förbjudna.

Tar du med dig powerbanks när du reser med flyg?

Så nu vet du att powerbanks av flygbolag likställs med kategorin reservbatterier. Dessutom vet du hur många och vilken storlek externa batterier som du tar med dig på planet kan vara. När du reser med flyg, tar du med dig din powerbank? Vad upplevde du under flygningen? Tillät de(Behövde du olika operatörer för att ta en powerbank med dig? Låt oss veta i kommentarerna nedan.

Om du planerar en resa, ett affärsmöte utomlands eller bara en kort weekendresa, vill du förmodligen ha med dig några av dina elektroniska enheter. Saker som en bärbar dator, en kamera, din smartphone och kanske, bara kanske, en powerbank eller två. Men visste du att vissa flygbolag inte tillåter dig att ta med dig vissa typer av enheter och elektronik? Var du medveten om att vissa flygbolag uttryckligen förbjuder dig att bära powerbanks på flyg? Här är anledningen till att du kanske inte får ta powerbanks under flygningar, och vad är den allmänna policyn för stora flygbolag i detta avseende:

Varför är inte powerbanks tillåtna på flyg?

Kort svar: säkerhet! Din säkerhet och för de andra människorna på planet. Varför är det så? Tja, powerbanks innehåller litiumjonbatterier, och batterier kan fatta eld. Du vill inte att det ska hända i ett plan några mil i luften. Kommer du ihåg den världsomspännande skandalen med Samsung Galaxy Note 7-smarttelefoner som exploderade eller till och med förra årets Samsung-smartphone som fattade eld på ett flygplan?

Powerbanks är inte tillåtna i lastbagaget

Powerbanks är inte tillåtna i lastbagaget

Brand är en av de farligaste sakerna som du kan ställas inför under en flygning, särskilt om den sker i bagageutrymmet, där det är svårt att hitta och komma åt för att stoppa den. Du får alltså aldrig bära powerbanks i bagageutrymmet, och du får inte använda dem när du flyger. De flesta flygbolag tillåter dig dock att ha en powerbank med dig i handbagaget. Ändå finns det krav på det också.

DRICKS: Så här identifierar du trasiga laddare och USB-kablar på din Android-smarttelefon eller surfplatta.

Vilka är reglerna för att bära powerbanks på flyg?

I allmänhet tillåter flygbolag att du har upp till två powerbanks med dig under flygningar, i ditt handbagage. Däremot måste varje powerbank följa regler för sin lagringskapacitet.

Vanligtvis är regeln att din powerbank ska ha en kapacitet på högst 100Wh (wattimmar) och en maximal spänning på 12V (Volt), även om vissa flygbolag tillåter upp till 160Wh.

Tumregeln är att powerbanks ska ha mindre än 160Wh

Tumregeln är att powerbanks ska ha mindre än 160Wh

Men för allt över 100Wh kanske du vill kontakta företaget i förväg för att säkerställa att du inte får en dålig överraskning under incheckningen.

Hur hittar man kapaciteten hos en powerbank?

Vissa powerbanks har sin kapacitet tryckt i Wh (wattimmar) på dem. Men många powerbanks berättar bara för dig sin kapacitet i mAh (Milliamp Hours), vilket inte är samma mätstandard som används av flygbolag. Eftersom mAh inte är detsamma som Wh, måste du beräkna din powerbanks kapacitet. Lyckligtvis är formeln enkel:

Eller så föredrar du den långa versionen:

Så, till exempel, en powerbank med en kapacitet uttryckt i mAh på 12000 och en uteffekt på 5 Volt har en Wh-kapacitet på 60:

DRICKS: Du kanske också vill läsa den här artikeln om snabbladdningsstandarder: Hur många finns det? Hur skiljer de sig åt?.

Vilken är de stora flygbolagens maktbankspolicy?

Som du vet nu, under flygningar tillåter de flesta flygbolag att du har powerbanks i handbagaget, om du uppfyller vissa krav. Efter att ha letat lite på nätet fann vi att några av de stora företagen som faller i denna kategori inkluderar:

 • Lufthansa: en maxim av två powerbanks, upp till 160Wh kapacitet (om över 100Wh krävs operatörens godkännande)
 • KLM: inte mer än 20 powerbanks upp till 100Wh vardera (upp till 160Wh också möjligt, med tillstånd från operatören)
 • American Airlines: upp till två batterier, inte överstigande 160Wh vardera
 • Air Canada: maximalt två powerbanks med en rating på 100Wh men inte över 160Wh (över 100Wh behöver du godkännande från Air Canadas flygplatsagenter)
 • Delta: en eller två powerbanks upp till 160Wh vardera (om högre än 100Wh krävs godkännande)
 • Air India: upp till 20 powerbanks per person; ingen kan överstiga 100Wh.

De flesta flygbolag följer samma regler för powerbanks

De flesta flygbolag följer samma regler för powerbanks

Till och med vårt nationella flygbolag – Tarom Rumänien – följer samma regler: max 2 powerbanks per person, endast i handbagage, och du behöver godkännande från flygplatsagenterna om dina powerbanks har en kapacitet större än 100Wh. Batterier över 160Wh är förbjudna.

Har du powerbanks på dig när du reser med flyg?

Så nu vet du att powerbanks assimileras till kategorin reservbatterier av varor av flygbolag. Dessutom vet du hur många och hur stora powerbanks du bär med flyg kan vara. När du reser med flyg, tar du med dig din powerbank? Vad var din upplevelse när du flyger? Tillät olika operatörer dig att gå ombord med din powerbank? Låt oss veta i kommentarerna nedan.

Relaterade Artiklar

Back to top button