Kaiju recension nr 8: en kolossal manga

Kaiju #8

I oktober förra året skapade Kazé en vurm genom att publicera den första volymen av Kaiju #8, mycket lovande manga som tar upp ett välkänt japanskt koncept, det med kaijus. Den andra volymen släpptes denna vecka, vilket bekräftar den uppenbara kvaliteten på serien, som lovar en ljus framtid.

Sammanfattning

Kaiju #8 (2021)

Naoya Matsumoto

I Japan har befolkningen lärt sig att hantera ett ihärdigt hot: kaijus, dessa enorma destruktiva och människoätande varelser. Regelbundet dyker de upp på Tokyos gator och får ödeläggelsen att råda; för att svara på hotet bildar befolkningen ett elitlag, vars ledare, Mina Ashiro, är en sann idol för alla Tokyoiter.

Men vi följer inte den här krigaren utan Kafka, en livstrött trettio som tilldelas städtjänsten. Hans roll är inte att slåss mot kaiju utan att rensa gatorna från deras äckliga lik.

Kafka har ofta försökt att gå med i stridsgruppen, men han har alltid visat sig vara för dålig… Tills Ichikawa, en ny unge, hjälper honom att skaka av sig och prova urvalstesten igen. Den här gången är det ett stort hinder som kommer att blockera vår hjältes väg: efter en märklig händelse förvandlas Kafka till en kaiju, på ett oförutsägbart och okontrollerat sätt!

Kaiju Datablad #8

Information

Volym nr.
2

Snäll
manga

Författare
Naoya Matsumoto

Redaktör
Kaze

Litterär genre
Science fiction

Antal sidor
192

ISBN-10
2820342345

ISBN-13
978-2820342348

“En kort Kaiju har dykt upp i stan! »

Detta är början på mardrömmen för Kafka, som inte längre kontrollerar sin kropp: så fort han blir arg eller måste använda sina krafter förvandlas han till ett slags skrämmande humanoidmonster. Så här är den första volymen av Kaiju #8.

En av författarinnan Naoya Matsumotos talanger är att lyckas få oss att känna fasthållande mycket snabbt för hans karaktärer och särskilt för Kafka. Medelmåttig, avskräckt, han är en antihjälte par excellence, och vi vill se honom överträffa sig själv och uppnå sina drömmar, trots den märkliga förbannelsen som faller över honom, ytterligare vall inför försvarsbrigaden.

Under kapitlen följer vi hans framsteg i urvalsproven, och hans kamp mot sin egen förbannelse. Med tanke på teman kan man tycka att verket är våldsamt; tvärtom är hon väldigt tillgänglig och föredrar action och humor framför gore. Samtidigt som författaren sätter upp riktiga insatser, lyckas författaren således förbli öppen för alla, åtminstone för tillfället.

Kaiju n°8 bild 1 © Matsumoto / Kaze

“Japan, Kaijus land”

I Japan dök de första kaijus-filmerna upp på 1950-talet, särskilt med den välkända figuren Godzilla. Några år efter atombombattackerna i Hiroshima och Nagasaki, tjänade dessa monster till att materialisera ett oförsonligt och destruktivt hot, inför vilket människor stod maktlösa. I förlängningen representerar kaijus andra faror som japanerna fortfarande står inför idag: naturkatastrofer. Kom faktiskt ihåg att skärgården alltid har varit utsatt för jordbävningar och tsunamier, så länge som infrastrukturerna är utformade specifikt för att stå emot jordbävningar.

I Kaiju #8, slutsatsen är uppenbar. Stora monster följs alltid av mindre, som också gör stor skada, metaforer för efterskalv. Författaren använder därför fantastiska element för att ta upp mycket verkliga teman: befolkningen har lärt sig att leva med dessa hot och vet alla steg som ska tas för att ta skydd så fort de uppstår, och det är kanske det som hjälper till att göra karaktärerna i verket så förtjusande.

”Jag lovar att stå i frontlinjen och vara både ditt spjut och din sköld! »

Den mäktigaste av dessa fighters och fighters är Mina. Kafkas barndomsvän, några år yngre än han, hon lyckades där han misslyckades. Hon gick inte bara med i försvarsbrigaden, utan hon blev dess mest kända och beundrade figur. Förutom, Kaiju #8 lyser med sina starka kvinnliga karaktärer, utrustade med ett rejält karaktärsdjup, och som inte är mer sexualiserade än sina manliga motsvarigheter.

Mina, till exempel, är en förebild för alla blivande fighters, inklusive de stora, bastanta typerna. Bland aspiranterna finns även Kikoru Shinomiya, en lovande ung kvinna och superstark som ligger långt före alla andra studenter. Verket ger alltså näring till intrycket av att alla har en chans, och det är ett jättebra initiativ som också gör det möjligt att tilltala en varierad läsekrets.

Kaiju n°8 bild 2 © Matsumoto / Kaze

“Se bara till att min kompis kommer undan med det!” »

En annan berörande aspekt av Kaiju #8, det är karaktärernas uppriktiga kamratskap. I början av berättelsen är Kafka deprimerad, och det är ankomsten av Ichikawa som kommer att ge honom sparken i röven han behöver för att försöka igen för att gå med i stridsstyrkorna. Om den nya ungen först är föraktfull, utvecklas en riktig vänskap mellan karaktärerna, som kommer att driva upp varandra. Duon är omväxlande roliga och rörande, vilket ger en god dos kul till serien.

Denna förtjusande sida sträcker sig även till andra huvudpersoner, vid första anblicken obehagliga, men som förvärvar all sin mänsklighet på några sidor. Den pretentiösa ungen som framför allt vill imponera på sin pappa, den stora muskulösa killen som bara väntar på att bevisa sig själv… Vi fäster oss vid många karaktärer och vi önskar dem bara lycka till. Allt detta gör uppenbarligen kampscenerna ännu mer engagerande: som läsare vill vi inte se en medlem av detta fantastiska team lida.

“Inga krusiduller! Stick det i dina näsborrar säger jag dig! »

Till sist, Kaiju #8 det är också mycket humor. Vi utmanar dig att inte skratta medan du följer Kafkas och Ichikawas nonsens och huvudpersonens förvandlingar lika riskabla som groteska. Författaren jonglerar mellan spänning och komik för att erbjuda en serie med en mycket rättvis ton, varken för hård eller utan problem. Den andra volymen har varit tillgänglig sedan den 8 december, utgiven av Kazé; den tredje kommer den 2 februari.

Kaiju #89

När Kaiju n°8 släpptes gynnades verket av en massiv reklamkampanj… Och det förtjänade det! Historien är både rolig och episk, tonen är rätt och karaktärerna är superförtjusande. Jackpott!

Detta konstverk är för dig om

  • Du vill se starka, sammanhållna kvinnliga karaktärer
  • Du behöver ett gott skratt
  • Du gillar episka berättelser

Detta arbete är inte för dig om

  • Du vill se bra dåliga killar
  • …och ingenting annat. Vi gav inte denna manga 9 av 10 för ingenting!

4,99 €

4,99 €

Kaiju nr 8 omslag 2 © Matsumoto / Kaze

Letar du efter ett verk att läsa eller se?

Här hittar du alla våra recensioner av serier, romaner, filmer och serier

Julen 2021: tio serietidningar att komma under granen!

Julen närmar sig och du skulle vilja bjuda på en serie, men du vet inte vilken titel du ska välja? Du är på rätt plats! Trots hälsokrisen fortsatte pressen att vända 2021, och vackra verk landade på bokhandelshyllorna, vad gäller serier som serier eller manga.
Läs mer

Relaterade Artiklar

Back to top button