JWST-teleskopet, installerat på sin Ariane 5-raket, väntar på start till jul

JWST på Ariane 5-installation © ESA/Manuel Pedoussaut

Datumet närmar sig och spänningen ökar runt James Webb-teleskopet. Den är noggrant förberedd för start som nu är planerad till den 24 december och inväntar de sista kontrollerna innan den överförs till uppskjutningsområdet
.

Och ändå är detta bara början på odyssén…

Hej Houston, Kourou här!

Det är den 17 december som kåpan ska sänkas på James Webb Telescope (JWST). En delikat operation, men behärskad av teamen på plats. I allmänhet, sedan hans ankomst den 12 oktober, har de olika etapperna fram till start gått anmärkningsvärt bra.

Naturligtvis fanns det vissa förseningar, och till och med tvivel efter en “okontrollerad vibration” av utrustning som höll teleskopet i november. Men ingenting kan jämföras med åren och miljarder dollar av överskridanden som ledde till denna lansering 2021! De vetenskapliga teamen som de från byråerna (NASA, ESA, CSA) vet att det fortfarande kommer att finnas, vad som än händer, några överraskningar att komma, men allt ligger i den mest avancerade förberedelsen som möjligt. Kommer JWST att lyfta den 24 december?

Bra att ta av i alla fall

Under de senaste dagarna har aktiviteterna gått mycket framåt: raketen är helt monterad i Final Assembly Building (BAF) i Guyana Space Center, och JWST-teleskopet är också redan installerat på sin adapter överst på andra våningen i Ariadne 5 .

I förrgår orsakade ett problem med en kabel som kopplade det dyra observatoriet till bärraketen en två dagars försening. Allt som återstår är att installera den speciella kåpan för denna flygning (den har framför allt optimerade tryckbalanseringsanordningar), och sedan godkänna att kampanjen avslutas. På D-1 kommer Ariane 5 att göra resan till sitt uppskjutningsområde (ELA-3), och den långa nedräkningen till start kan börja…

Uppdraget för den europeiska bärraketen kommer att pågå i 27 minuter, vilket kommer att vara rikt på känslor (men inte bara, eftersom det är den dyraste nyttolasten, med sina 10 miljarder dollar!).

JWST-test © NASA/Chris Gunn

Och vi får vänta på utplaceringen

Låt oss inte glömma att uppskjutningen, som traditionellt sett ses som det “sista steget” innan ett orbitalteleskop tas i drift, bara markerar början på sex månader under vilka varje utplacering kommer att mätas noggrant och ha stor betydelse. Uppfälld som den är för närvarande på Ariane 5 är JWST värdelös.

Å andra sidan, när det är i sin sista omloppsbana runt Lagrange Point L2, kommer James Webb-teleskopet att vara ett absolut oöverträffat verktyg för att observera universum, med instrument som är mer effektiva och exakta än någonsin. Från asteroider till exoplaneter, från galaxer till universums födelse, kommer den att försöka fördjupa och till och med revolutionera, tack vare sina infraröda sensorer, en hel del av astronomisk kunskap.

Källa:
ESA

Relaterade Artiklar

Back to top button