Jupiter har inte varit så nära jorden på decennier

Jupiter © NASA

Det är aldrig för sent att titta på stjärnorna. Och bland stjärnorna som klär vår himmel varje natt är en planet särskilt synlig för tillfället. Det handlar uppenbarligen om Jupiter.

Den största planeten i vårt solsystem kommer snart att påverkas av ett fenomen som kallas opposition.

Ett evenemang man inte får missa

När dagarna går “stänger” Jupiter (citattecken är viktiga) för jorden. Om man tittar mot öst efter mörkrets inbrott är det faktiskt möjligt att se den berömda mycket ljusa planeten med blotta ögat. Detta är uppenbarligen inte ett resultat av slumpen eftersom vi närmar oss med full fart en händelse som kallas oppositionen.

Enkelt uttryckt är det faktiskt Jupiters bana som närmar sig vår. Det är till och med ett ganska återkommande fenomen eftersom det inträffar var 13:e månad. Således, den 26 september, kommer planeten att befinna sig mitt emot solen, vilket kommer att öka dess ljusstyrka på himlen. Och det här året kommer till och med att bli ganska speciellt.

Närmare än någonsin?

Det är viktigt att specificera att avståndet mellan jorden och Jupiter varierar från en opposition till en annan. En variation som delvis förklaras av att banorna inte är helt cirkulära. Det är därför vi kan säga att gasjätten kommer att närma sig vår planet som den aldrig har gjort under de senaste 70 åren. En faktor som helt logiskt kommer att gynna god observation av Jupiter.

Med blotta ögat kommer du inte att se några märkbara skillnader när du ser på planeten idag eller den 26 september 2022. Men tills dess uppmuntrar vi dig att ens ta en titt österut för en chans. Se Jupiter. Eftersom den senare är synlig från solnedgången behöver du inte vara uppe för länge. Du kan också beundra dessa fantastiska bilder tagna av James Webb-teleskopet.

Källa: CNET

Relaterade Artiklar

Back to top button