Jordens inre kärna kan vara mer komplex än väntat

Jordens inre kärna är det innersta lagret av vår planet. Studier gjorda hittills har alltid funnit att den är gjord av en järn-nickellegering och har en temperatur som liknar den på solytan. I allmänhet är det också känt under namnet fast kärna, eftersom trots de mycket höga temperaturerna hindrar det starka trycket metallen från att smälta helt. Men trots vad vi hittills har lärt oss om jordens inre kärna idag, verkar vår kunskap behöva uppdateras eftersom den kan vara mycket mer komplex än förväntat.

Detta visar en studie publicerad i Journal of Geophysical Research av geofysikerna iaustraliensiska nationellt universitet. Specifikt skulle de australiska forskarna ha visat att Jordens inre kärnai själva verket skulle det dölja ett annat, innersta lager, av radien av 650 kilometer som skulle ha bildats tack vare en initial kylningsprocess hittills okänd. Forskarna fick ledtrådar om närvaron av detta ytterligare lager av jordens kärna tack vare en algoritm som jämförde utbredningen av seismiska vågor i planetens “hjärta” med tusentals teoretiska modeller av dess struktur.

Från sina analyser av jordens inre kärna fann forskarna att närvaron av vissa element faktiskt kan indikera en förändring i järns struktur. Detta tyder på att de har inträffat två nedkylningssteg separat i jordens historia. Faktum är att åtminstone fram till 2,5 miljarder år sedan jordens kärna existerade inte men sedan, efter kylningshändelserna, bildades den troligen i senare ögonblick flera lager.

Relaterade Artiklar

Back to top button