Jordbävningar: en algoritm kommer att kunna förutsäga intensiteten av jordbävningar

Jordbävningar är vibrationer eller sättningar av jordskorpan som orsakas av en plötslig förskjutning av en stenmassa under jorden. Under denna rörelse genereras energi som orsakar produktion av elastiska vågor, så kallade stötar eller seismiska vågor som utbreder sig i alla riktningar. Att kunna förutsäga en jordbävning eller i vilket fall som helst intensiteten av de skakningar som kommer att genereras är grundläggande eftersom det skulle kunna göra det möjligt för oss att agera förebyggande genom att sätta oss i säkerhet så snabbt som möjligt.

Även om att förutsäga jordbävningar kan verka som science fiction, bör vi idag ändra oss lite eftersom forskare har utvecklat ett innovativt datorprogram som kan förutsäga intensiteten av en jordbävning. Denna nya algoritm, kallas DeepShakeär resultatet av det arbete som utförts av ett team av forskare från Stanford som sedan presenterade sitt program under Årsmöte 2021 av Seismological Society of America (SSA).

L’algoritmi synnerhet utbildades han med data från mer än 36 000 jordbävningar kommer från en databas med seismiska register över området för Ridgecrest (Kalifornien). Därefter testade forskarna DeepShake med dessa data som visade att programmet under testningen kunde skicka starka chockvarningar mellan 7 och 13 sekunder tidigare att dessa genererades. Detta beror på att datorprogrammet tar upp signaler i seismiska vågformer genom dimensioner av rum och tid. Detta är en oöverträffad stor innovation som kan göra det möjligt för dig att skicka Farosignaler och lägger märke tillom det fanns ett behov, av risken för kraftiga jordbävningar, särskilt i områden i världen varm ur synvinkeln seismologisk.

Relaterade Artiklar

Back to top button