Jod: är bra för växter och ökar grödans produktivitet

Jod är ett element som endast finns i spårmängder i vår kropp, men det är mycket viktigt att hålla det friskt. Det verkar dock som om detta kemiska element är lika viktigt för växter som det skulle öka grödans produktivitet.

För att visa de fördelaktiga egenskaperna hos jod mot växt är en studie publicerad i tidskriften Frontiers in Plant Science. Forskningen i fråga bär signaturen av ett team av forskare från PlantLab-laboratoriet vid Sant’Anna School of Advanced Studies i Pisa som samarbetat med kollegor från Cnr av Pisa och Neapel. I sitt arbete betonar de italienska forskarna egendom starkt positiv som jod har på växter. Faktum är att detta element används av växter för att utföra effektiv fotosyntes, korrekt blomning, större fröproduktion och även ökad biomassa.

Det har funnits tjugo år att PlantLab-forskare genomför studier på jod men de senaste åren har börjat upptäcka och studera de olika fysiologiska mekanismer kopplat till närvaron av detta element i växt. Allt detta för att öka näringsvärde av grödor. Men tills nyligen ansågs jod inte nödvändigt för växtlivet, men tack vare denna nya studie kunde italienska forskare visa att jod utövar en stark välgörande effekt på växter, även om den används a mycket låga koncentrationer.

Detta är en mycket intressant upptäckt som går parallellt med den viktiga upptäckten av närvaron av jod också i vegetabiliska proteiner. Därför beter sig detta element som annorlunda viktiga mikronäringsämnen för växternas tillväxt och utveckling. Denna upptäckt öppnar verkligen dörren till utvecklingen av strategier för att öka skörden.

Relaterade Artiklar

Back to top button