Jean-Baptiste Djebbari, transportminister, vänder sig till den privata sektorn och… väte

Djebbari © Obatala-photography / Shutterstock.com

Transportministern Jean-Baptiste Djebbari kommer att ansluta sig till den franska start-upen Hopium, som utvecklar en lyxig vätgassedan.

Jean-Baptiste Djebbari, ministerdelegat med ansvar för transporter i nästan tre år, kommer inte att fortsätta äventyret tillsammans med Emmanuel Macron, sedan den franska vätgasbilstillverkaren Hopium på måndagen tillkännagav att den tidigare riksdagsledamoten kommer till sin styrelse.

Jean-Baptiste Djebarri, liksom Cédric O, är på den privata vägen

Han kunde ha anammat en karriär som TikTokeur, han som har 1,2 miljoner prenumeranter på det sociala nätverket av korta videor, eller fortsatt sitt äventyr i politiken, men uppenbarligen gav Jean-Baptiste Djebbari efter för den privata sektorns sirener.

I måndags tillkännagav tillverkaren Hopium att den hade föreslagit utnämningen av Jean-Baptiste Djebarri till sin styrelse, och specificerade att detta kommer att vara ” med förbehåll för godkännande av nästa bolagsstämma av bolaget, vilket äger rum den 20 juni 2022, dagen efter parlamentsvalet. Ministern kommer alltså att följa den digitala statssekreteraren Cédric Os väg, som också kommer att vända sig till den privata sektorn.

Beskedet, som kommer under en ombildning och några dagar eller timmar före utnämningen av en ny regering, diskuteras fortfarande, eftersom Jean-Baptiste Djebbari fortfarande är officiellt Jean Castex transportminister, vid tidpunkten för publiceringen av Hopiums pressmeddelande. Den rättsliga skyldigheten för bolaget att offentliggöra en kallelse 35 dagar före bolagsstämman verkar dock ha skakat om.

Hopium, det framtida franska flaggskeppet för väte?

Så vart är Jean-Baptiste Djebbari på väg genom att gå med i Hopium? Start-upen, som grundades 2019 av den tidigare och yngste vinnaren av 24 Hours of Le Mans Olivier Lombard, håller på att färdigställa sin 100 % väte lyxsedan, kallad “Machina”, med en räckvidd på 1000 km uppladdningsbar i några minuter, och med en effekt på 500 hästkrafter.

Dess VD och grundare, Olivier Lombard, talar om Hopium som en ” formidabelt franskt industriäventyr “, med tanke på i förbigående att Jean-Baptiste Djebbaris ankomst till dess styrelse” är ett stort steg i utvecklingen av företaget.

Hopium Machina © Hopium

Hopium, som har designat sin egen bränslecell, har samlat in mer än 7 miljoner euro sedan 2019. Dess industrialisering och marknadsföring är i bästa fall inte planerad förrän 2025. 1000 förbeställningar har ändå validerats av företaget .

Att värva Djebbari kan göra det lättare för företaget att förföra de offentliga myndigheterna, i synnerhet att installera laddstationer i Frankrike, när det bara finns några dussin i dag.

Relaterade Artiklar

Back to top button