James Webb-teleskopet (JWST) använder sin värmesköld

JWST animerad solskyddsstruktur © NASA

Fem dagar efter sin framgångsrika rymdfärd är JWST på väg till sin destination i Lagrangepunkt L2
. Dess utplacering har börjat, med varje steg lika kritiskt som nästa.

För tillfället går allt bra, och installationen av det enorma “solskyddet” har börjat. Håller tummarna för att det håller!

stressande origami

Varje dag kommer nyheterna om utplaceringen av James Webb-teleskopet. Etapperna följer varandra när JWST rör sig bort från jorden: redan 630 000 kilometer den 30 december, fem dagar efter starten. Under direktsändningen hade en stor del av publiken redan sett den sex meter långa solpanelen på det stora teleskopet öppnas och vecklas ut korrekt.

Sedan dess har den stora juvelen av astronomisk observation utplacerat sin höghastighetsantenn och sedan förfinat sin bana två gånger mot sitt mål, Lagrangepunkten L2, cirka 1,5 miljoner kilometer från jorden. NASA passade också på att beräkna sin bränsleförbrukning med största möjliga precision och meddelade i går att tack vare den exceptionella in-omloppsinsprutning som utförs av Ariane 5 och exakta manövrar, skulle teleskopets livslängd troligen överstiga tio år. En gudagåva för dussintals forskarteam runt om i världen och för kunskap om vårt universum!

JWST-animation utplacerad © NASA

Ett lyxigt paraply

Sedan den 28 december har sekvensen av utplaceringen av solskyddet, JWST:s enorma värmesköld (som så småningom kommer att täcka ytan på en tennisbana) börjat. Både fram- och akterstöden svängdes framgångsrikt till sitt slutliga läge, och DTA-masten (Utplacerbar tornenhet) sträckte ut sig igår och lyfte setet med speglarna och de vetenskapliga instrumenten ovanför solskyddet.

Det här är tre mycket goda nyheter, eftersom ett problem på ett av dessa steg skulle ha fördömt hela uppdraget. Idag ska en liten baklucka fällas ut och sättas på plats. Detta är en platta som balanserar teleskopet och avlastar solskyddet. Underhållet av termokåpan kommer också att lossas, med sikte på att förlänga vänster och höger master i morgon. Inget utrymme för fel!

JWST solskyddsutbyggnadsanimation © NASA

Ingen semester för JWST-teamet

Om fyra dagar, om allt går som det ska, är äventyret med solskyddet över… Det är då JWST-speglarnas tur att börja sin stora utveckling. Denna nya sekvens av steg är viktig, eftersom teleskopet varje dag kommer närmare sitt mål. Låt oss hoppas att, för alla inblandade lag, åren av förberedelser kommer att ha lyckats motverka effekterna av Murphys lag…

Källa:
NASA

Relaterade Artiklar

Back to top button