iWeech test: den anslutna och förenklade elcykeln

iWeech test 2021 01 © Clubic / Matthieu Lauraux

För sitt första försök satsar varumärket iWeech, från Marseille, på en elcykel mycket uppkopplade och avancerade som vill damma av sin cykel för en enkel upplevelse. Fungerar alla dessa egenskaper bra tillsammans och på en cykel av VTC-typ, men riktar sig ändå mot staden?

Med sitt fyrkantiga utseende och sitt amerikanska namn är det omöjligt att veta att denna cykel kommer från Marseille. Och ändå, det är här iWeech föddes, en VAE som doftar av webbtalet med sitt anslutna kall.

Sammanfattning

En originell och igenkännbar estetik

Trots att den är född i Marseillemetropolen och riktad till trendiga cyklister är den långt ifrån den klassiska holländska eller urbana cykeln. Dess VTC-ram och dess unika storlek leder till en aktiv position, till och med mer än en VanMoof redan typad sport. Precis som holländaren förväxlar den lite med 24-tumshjul, vilket gör den lite mer manövrerbar. För att förvara eller parkera den är dess skaft vridbart tack vare en knapp, men inte justerbar i höjdled för den på styret. En annan praktisk aspekt för att få några centimeter: pedalerna är infällbara… men hanteringen är inte den lättaste.

iWeech test 2021 06 © Clubic / Matthieu Lauraux

Styret är kort, med suveräna grepp. Resten av styret är öde, vilket är förvånande på en VAE. Det finns åtminstone plats för en imponerande dörrklocka (finns inte här men levererad), och speciellt den magnetiska bärbara hållaren.

iWeech test 2021 09 © Clubic / Matthieu Lauraux

Ramens fyrkantiga stil är tvåfärgad med det svarta på gaffeln, den mekaniska delen och det helt integrerade batteriet. Resten finns i tre färger att välja mellan, med styret som spelar en elektrisk blå. Det förändras från resten av tävlingen, och vi känner utan några svårigheter iWeech bland andra. Allt är väl integrerat, som de mycket kraftfulla Supernova-ljusen. Vi är mindre ett fan av bromskablarna som sticker ut framtill, men de är inte “spaghettiskål”: detta är fördelen med frånvaron av en skärm eller växel. Den andas också aluminium överallt, som stänkskydden. Metallen, lätt, gör det möjligt att sänka vikten till 18,5 kg.

Enkel att använda

Allt fungerar via en enda knapp. Inga andra beställningar! iWeech förenklar upplevelsen så mycket som möjligt med denna enda interaktion. Du måste trycka på 5-6 sekunder för att starta cykeln (den är lite lång) tills ett högt pip hörs. Batteriet växlar genom de aktuella laddningslamporna (1-5) och knappen blir grön.

När du startar finns det ingen skärm att konsultera, ingen växel att växla till, inget läge att välja. Vi måste bara trampa. iWeech uppfyller därför sitt uppdrag att göra e-cyklar enkla. Den aktiva positionen bryter med konkurrenterna och föredrar semi-aktiv VTC eller en holländsk plats. Med den balanserade vikten tenderar du att trampa sportigt, som på en landsvägscykel.

iWeech 2021 test 12 © Clubic / Matthieu Lauraux

Vridmomentsensorn och den kontinuerliga automatiska växellådan gör hastighetsökningen mycket linjär, trots de 90 Nm som finns hos Brose T-motorn. Adjö stora accelerationer, men känslan är behaglig.

Tyvärr är rotationen inte justerbar och man trampar fort i vinden över 25 km/h-gränsen. Det bryter lite av den sportsliga dimensionen. I hanteringen hjälper den lutande positionen mycket, speciellt eftersom mekaniken i nivå med pedalerna och batteriet i ramen sänker tyngdpunkten.

iWeech 2021 test 11 © Clubic / Matthieu Lauraux

Komforten är tillfredsställande, med stora 24-tums Schwalbe-däck, som är mindre absorberande än 26 eller 28 tum. Det finns också en metallisk knäppning på förstörda vägar eller trottoarkorsningar, i kontrast till motorns totala tystnad. Bromsarna är Shimano lager med Tektro bromsok, de gör ingen besviken.

Batteri och räckvidd: en cykel som lär känna dig

Integrerat i den nedre delen av ramen har batteriet en kapacitet på 497 Wh. Den är avtagbar ovanifrån, lite svår att hantera med sin stora götform, men lätt att sätta tillbaka på basen. Du kan fylla batteriet på eller av cykeln, med en laddare (igen imponerande) utrustad med 3 lampor för att symbolisera laddningen som pågår, färdig eller på spänning. Varumärket kommunicerar 3h30 för full laddning eller 1h30 för 60%. Under verkliga förhållanden tar det 1h30 att gå från 25 till 65 %, eller från 41 till 86 %. På en laddning på 59-91 % räckte en timme.

iWeech 2021 test 13 © Clubic / Matthieu Lauraux

På cykeln ger iWeech en teoretisk – och optimistisk med tanke på kapaciteten – autonomi på 90 kilometer. Under våra tester på samma rutt som andra VAEs (tur i Paris, stadsväg) drabbades Marseillais i kallt väder (5 ° C), och förlorade 40% av autonomin på 25 km. Vi beräknade cirka 60 till 65 km under dessa förhållanden, men med ytterligare en resa vid mer än 10°C nådde den verkliga autonomin 75 km.

Vårt försök var kort (10 dagar), men vet att cykeln lär känna sin ägare. Styrkan med iWeech är dess maskininlärning, där cykeln gör den vanliga resan mer effektiv (till exempel hem till jobbet) genom att analysera din trampning. För en idrottsman som oss kommer det att minska uppförsbacken avsevärt, vilket ökar räckvidden. VAE ger en räckvidd på upp till 190 km i detta “intelligenta läge” under de bästa förhållandena, nämligen platt och aktiv trampning.

Användning och säkerhet: ingenting i cykeln, allt i smartphonen

Den elektroniska delen av denna VAE är något lik andan i VanMoof S3, i en extrem dimension. Om holländaren behåller två knappar och en form av skärm är detta inte fallet för iWeech. Styret har inget som gör att det är elektriskt känt. Ingen skärm, ingenting, inte ens en knapp, det är så raffinerat som möjligt.

Du kan dock simulera en skärm via iWeech-applikationen genom att placera din telefon på ett magnetiskt stöd. Det rekommenderas inte om du är rädd för att flyga, men du har tillgång till hastighet, rutt, varaktighet, uteffekt för cyklist/motor eller navigeringsläge. Den enda interaktionen är knappen och dess färger. Den är grön när cykeln är klar och fullastad, blir ljusare för att bli gul sedan orange. Blått betyder att det beräknar, lila i standbyläge, rött i stöldskyddsläge, blinkande orange vid problem som det dåligt inkopplade batteriet.

iWeech 2021 test 15 © Clubic / Matthieu Lauraux

Vi sa ovan att iWeech låter mycket när den slås på, och det är samma sak för låset. Den kan aktiveras via RFID-kortet eller appen. En liten rörelse gör att cykeln ringer periodvis om du flyttar den lite. Om rörelsen kvarstår, anser sig cykeln vara i stöldtillstånd och ringer kontinuerligt. På din telefon får vi en varning efter detta andra fall, och vi kan konsultera dess ståndpunkt i ansökan. Geolokaliseringen är mycket exakt för att spåra din maskin. Om det är ett falskt larm, tryck bara på “Jag hittade min cykel” för att tysta det.

iWeech 2021 test 16 © Clubic / Matthieu Lauraux

Applikationen ger också mycket information. Hemsidan är en karta över cykelns position och dess aktionsradie. Utifrån återstående batteriprocent räknar cykeln ut hur långt den kan åka, antingen tur och retur eller enkel resa. Detta uppdateras automatiskt och baseras inte bara på cykelvägar utan också på höjd.

Varje resa som görs dissekeras, med geografisk position, körsträcka, längd, medelhastighet eller CO2 sparat mot en bil. Skärmen ger också två grafer för de flesta nördarna, med en kurva av hastighet och kraft som levereras av cykeln, samtidigt som den exponerar höjden för att jämföra dess ansträngningar. Det urbana syftet med cykeln bryter med denna statistik, men med är specificiteten hos iWeech.

iWeech bike: pris, tillgänglighet och service efter försäljning

iWeech är överst i VAE-korgen, till ett pris av 2 950 €. Det är mycket, men märket startar och gör i små volymer. För detta pris erbjuder Marseille elcykel det bästa av cykeln: mycket kraftfull motor, kontinuerlig transmission, elektronisk stöldskydd, applikation med data.

Det främre stället är valfritt för 90 € (det bakre saknas), Abus Bordo X Plus 6500 partnerlås kostar 129,50 € med cykelfäste. En trio av svart/grå/vit färger finns i katalogen, återigen för nykterhetens skull? Synd att iWeech inte erbjuder mer glada, vi skulle ha sett det grönt, blått eller orange!

iWeech test 2021 03 © Clubic / Matthieu Lauraux

Den 2-åriga garantin är minimal, men eftermarknadsservice ingår också med ingripande samma dag och servicecykel om reparationen tar mer än 7 dagar. Batteriet räcker i 800 cykler, vilket är ungefär 5 år. För att prova det innan du antar det är det möjligt att komma överens om en prövning via den officiella webbplatsen. Efter beställning är leveransen gratis inom 8 till 15 dagar. Monteringen är fransk i Marseille, men komponenterna kommer från det konstiga, som Brose T-motorn och Schwalbe-däcken som kommer från Tyskland.

iWeech borde få en uppföljare mycket snart. Tillverkaren fortsätter, under tiden, att utveckla sin applikation med regelbundna uppdateringar och en kommande omdesign.

iWeech9

Sportig och kraftfull trots en urban kallelse kopplad till små hjul, spelar iWeech på flera bord. Dess framgång är att associera applikation, larm med spårning och ingen skärm eller knappar på styret. Vi börjar, vi sätter oss ner, vi trampar, och det är allt. Användaren kommer att kunna hitta sin körinformation i applikationen, reserapporten eller handlingsomfånget som tillåts av den stora autonomin. VAE är alltså dyrt, men hur kan du skylla på det? Och tillverkad i Frankrike, peuchère!

Urban med en sportig position, modern från den gamla staden Marseille, ultraansluten men lätt att köra som en klassisk cykel, iWeech spelar på motsägelser. Och vi älskar! Denna VAE förlitar sig på praktiska egenskaper med sin unika roterande skaft och låga vikt, och är därför väldigt praktisk. Den snålar inte heller med kraften med en 90 Nm motor och ett batteri som närmar sig 500 Wh, samtidigt som den spelar enkelhastighet och adaptiv trampning i realtid. Dess styrka ligger alltså helt klart i elektroniken, där iWeech anpassar trampningen efter dig och din omgivning.

Resultat: ett normalt high-end pris för ett begynnande märke, med fransk montering och alla dess kvaliteter. Dessutom erbjuder tillverkaren ibland rabatter (ganska betydande, upp till 500 €!) i samband med evenemang. Det är kravet från folket?

Mest

  • Ultraförenklad körning
  • Stort batteri
  • Data/Spårning

De mindre

  • Högt pris
  • Unik storlek
  • Ansökan ska fulländas

Design8

Komma igång9

Funktioner9

Autonomi9

Pris7

2950 €

2950 €

Relaterade Artiklar

Back to top button