Iran blockerar Instagram och WhatsApp efter protester som utlösts av Mahsa Aminis död

Iran protesterar insta whatsapp © Shutterstock

Medan befolkningen är arg efter den unge Mahsa Aminis död har de iranska myndigheterna blockerat nästan alla internettjänster i landet. Plattformar som WhatsApp och Instagram är nu otillgängliga överallt i Iran.

Medan WhatsApp och Instagram är bland de sista stora internationella sociala nätverken som fortfarande är aktiva i Iran, beslutade regimen att blockera dem i hela territoriet onsdagen den 21 september, precis innan all internetåtkomst i landet stängdes av. Dessa drastiska åtgärder följer de demonstrationer som har brutit ut de senaste dagarna efter döden, den 16 september, av den unge Mahsa Amini (22 år). Hennes död inträffade medan hon fängslades av sedlighetspolisen för att inte respektera den strikta klädkoden som ålagts kvinnor, som tvingar dem att bära slöja och straffar dem för olämpligt bärande av den senare.

En gradvis, sedan total nedskärning, omöjlig att kringgå

Enligt cyberövervakningstjänsten NetBlocks, som främjar fri tillgång till internet, skedde avstängningen av det iranska internetnätverket gradvis. Till en början var det på sidan av städerna Teheran och Sanandaj som de första skärsåren upptäcktes måndagen den 19 september. Myndigheterna riktade sig därmed mot de första platserna där demonstranterna hade bestämt sig för att skrika ut sin ilska. Sedan var Kurdistan-regionen, där Mahsa Amini kom ifrån, helt avskuren från internet. Restriktionerna påverkar nu hela det iranska territoriet.

På onsdagen var det därför omöjligt att komma åt Instagram- och WhatsApp-plattformarna från de största telekomoperatörerna i landet. Nätverksavbrott är sådant att det inte går att kringgå det, vare sig via ett VPN eller på annat sätt.

Iran protesterar insta whatsapp © Shutterstock

Ännu värre, fortfarande på onsdagen, avbröt landets ledande mobiloperatör, MCI, alla sina tjänster helt och hållet, vilket de facto berövar iranier ett viktigt kommunikationsmedel, som dessutom är i ett land som är starkt beroende av mobila tjänster.

Rädslan för blockeringar som liknar 2019

Om Instagram och WhatsApp nu är otillgängliga bör du veta att i Iran var den fria användningen av Internet redan allvarligt skuren. De sociala nätverken Facebook och Twitter har till exempel varit förbjudna i flera år i landet.

I november 2019 hade Iran redan stängt av internetåtkomst över hela landet efter protester från befolkningen, som demonstrerade mot stigande bränslepriser, vilket ledde till ett tillslag som skulle ha orsakat 143 människors död enligt Amnesty International. Vid den tiden återställdes anslutningen mycket gradvis, efter flera veckors avbrott.

Även om den högsta ledaren Ali Khameneis representant i Kurdistan besökte Masha Aminis familj i ett försök att lätta på spänningarna genom att lova att ” följ ärendet till slutet många fruktar idag att Iran, som 2019, kommer att kasta sig in i en period av förtryck och långvariga blockeringar av viktig kommunikation, vilket inte bara äventyrar befolkningen, utan också berövar dem från att visa världen händelsernas sorgliga verklighet.

Källa: nätblock

Relaterade Artiklar

Back to top button