IPX-skyddsindex: förstå allt om dina enheters vattentäta certifieringar

Sammanfattning
 • Skyddsindex: vad är det?
 • IPX-skyddsklasser: siffror och bokstäver
 • Vi dissekerar innebörden av varje IPX-klassificering
 • Vattentät, men inte oförstörbar
 • Smartphone i vatten: hur man skyddar och reparerar den
 • Enheter som klarar allt
 • Vad händer om min enhet inte är vattentät eller vattentät?
 • Vad vi tycker om det på Clubic

Ultimate Ears WONDERBOOM Vattentät

Om du funderar på att köpa en smart telefona kameraa ansluten klockaav trådlösa hörlurar eller ens bluetooth högtalare, du har förmodligen sett omnämnandet “IPX” på specifikationsbladen för dessa enheter. Är du osäker på vad det betyder eller osäker på vilken skyddsnivå dina enheter har? Följ guiden, vi berättar allt om skyddsindex och tätningscertifieringar!

Skyddsindex: vad är det?

Skapad 1989 av International Electronic Commission, initialerna IP, för Inträngningsskydd Var Internationellt skyddmotsvarar skyddsnivån mot alla typer av partiklar eller vätskor i utrustning som använder elektricitet.

Vi hittar detta index på fler och fler enheter. Varför är detta viktigt? Eftersom varumärken försöker erbjuda sina produkter så mycket skydd som möjligt mot vissa olyckor eller vardagliga omständigheter. Skydd mot regn, damm, sand, fall i toaletten…

IPX-skyddsklasser: siffror och bokstäver

Det undgick inte dig, de olika skyddsindexen är sammansatta av omnämnande IP följt av siffror och/eller bokstäver. Den första siffran eller bokstaven beskriver skyddsnivån mot inträngning av fasta partiklar. Om produkten inte åtnjuter något skydd kommer siffran 0 att visas. Om det inte finns någon information om det (enheten har inte testats) visas bokstaven X istället för noll. Exempel: IPX5, IPX7.

ipx

Det finns inte mindre än sex skyddsnivåer mot fasta partiklar. Nummer 5 och 6 rekommenderas om du vill ha ett effektivt skydd mot damm och sand. Men det finns en subtilitet. 5:an motsvarar skydd mot damm, men inte total tätning. Den senare kommer därför att kunna komma in, men inte till den grad att den hindrar anordningens korrekta funktion.

För att säkerställa fullständig impermeabilitet för fasta partiklar måste siffran 6 visas precis efter IP-indikeringen.

Den andra symbolen efter IP-omnämnandet indikerar skyddsnivån mot vatten (ingen annan vätska). Det finns inte mindre än nio olika nivåer. Som tidigare nämnts indikerar en 0 frånvaro av skydd och ett X på frånvaro av test.

Den tredje symbolen är helt valfri. Det är också ganska sällsynt att hitta det på tekniska blad för våra enheter. Denna symbol representeras av en av dessa bokstäver som anger de förhållanden under vilka enheterna har testats: H, S, M, F eller W.

 • H: Högspänning.
 • S: Enheten i rörelse under dess test i vatten.
 • M: Enheten orörlig under testet i vatten.
 • F: Oljebeständig enhet.
 • W: Väderförhållanden.
Första siffran i skyddsklassificeringar
IP1X Skydd mot fasta föremål större än 50 mm (t.ex. händer).
IP2X Skydd mot fasta föremål som är större än 12 mm (t.ex. fingrar).
IP3X Skydd mot fasta föremål större än 2,5 mm (t.ex. verktyg och vajrar).
IP4X Skydd mot fasta föremål som är större än 1 mm (t.ex. små ledningar)
IP5X Dammskydd (begränsat inträngning av damm tillåtet).
IP6X Dammtät (ej damm tillåtet).

Vi dissekerar innebörden av varje IPX-klassificering

samsung galaxy z fold 3 vattentät ipx8

Låt oss ta en titt på de nio vattentäta eller stänksäkra betygen. Varför ? För det är säkert det viktigaste elementet att se upp med när man köper en smartphone, hörlurar eller någon annan elektronisk enhet som kan behöva det. I de följande styckena kommer vi därför att titta på den andra siffran efter “IP”, utan att ta hänsyn till den första som gäller dammbeständighet. Följer du fortfarande? Bra.

IPX1

Det betecknar en enhet med en vattentäthetsklassning på nivå 1. Den kan överleva vertikalt fallande vattendroppar i 10 minuter. Eller motsvarande 1 mm regn per minut (för de flesta meteorologerna bland er).

IPX2

Vi går till nivå 2 med den här tiden en anordning som kan överleva vattendroppar samtidigt som den lutas 15°. Testet utförs fyra gånger i fyra olika positioner. Det motsvarar 3 mm regn per minut.

IPX3

Denna gång sprutas vatten på enheten i olika vinklar, upp till 60° från den vertikala axeln. Vattentrycket är 50 till 150 kilopascal (kPA). Under testets fem minuter sprutas 50 liter vatten.

IPX4

En enhet med skyddsklass 4 tål vattenstänk från alla håll.

IPX5

För att uppnå nivå 5 måste produkten klara små vattenstrålar från ett 6,3 mm munstycke, från vilken vinkel som helst. Testet i fråga tar 15 minuter och vattenvolymen är 12,5 liter per minut.

läckagetestmunstycke

IPX6

Låt oss komma till saken! För att garantera nivå 6 måste vattenstrålarna vara kraftigare. De projiceras från valfri vinkel i tre minuter med en vattenvolym på 100 liter per minut.

IPX5- och IPX6-certifierade enheter anses vara vattentäta.

IPX7

Det är dags för det stora badet! För att ha nivå 7-certifiering måste en enhet överleva, utan några skador, nedsänkning i vatten upp till 1 m djup i 30 minuter. Från IPX7-klassificeringen talar vi om helt vattentäta enheter.

IPX8

Fortfarande under vattnet bör enheter nu lämna oskadade under vattnet på mellan 1 och 3 meters djup. Testernas varaktighet bestäms i samarbete med tillverkaren. Ingen fördefinierad tid därför, men den är fortfarande högre än de 30 minuterna för IPX7.

IPX9K

Det är ganska sällsynt att hitta skyddsnivån IPX9K på våra vanliga elektroniska enheter. Och av goda skäl är testet mycket krävande. Högtemperaturvatten (80°C) sprutas på kort avstånd (0,1 m). Vattentrycket är mellan 8 och 10 megapascal (MPa). Slutligen är volymen sprutat vatten 14 till 16 liter per minut.

Andra siffran på skyddsindex
IPX1 Enheten kan överleva att vattendroppar faller vertikalt i 10 minuter.
IPX2 Enheten kan överleva fallande vattendroppar i 10 minuter medan den lutas i en vinkel på 15 grader.
IPX3 Enheten kan överleva vatten som sprutas i olika vinklar upp till 60 grader från den vertikala axeln.
IPX4 Enheten kan överleva vatten som sprutas i olika vinklar upp till 60 grader från den vertikala axeln.
IPX5 Enheten kan överleva små vattenstrålar från ett 6,3 mm munstycke, från alla vinklar.
IPX6 Enheten kan överleva kraftfulla vattenstrålar från ett 12,5 mm munstycke, från alla vinklar.
IPX7 Enheten kan överleva nedsänkning i vatten upp till 1 meters djup i 30 minuter. Det är från denna certifiering som vi talar om en vattentät produkt.
IPX8 Enheten kan överleva nedsänkning i vatten på mellan 1 och 3 meters djup i mer än 30 minuter.

Vattentät, men inte oförstörbar

IPX7- och IPX8-certifierade enheter är de som drar nytta av den bästa skyddsnivån. Vi vill dock uppmärksamma dig på vissa metoder som kan skada dem. Att tappa din IP68-certifierade telefon i en vattenpöl borde till exempel inte vara ett problem.

Å andra sidan kan en IPX7- eller IPX8-enhet i saltvatten eller klorerat vatten försämra dess motståndskraft med tiden.

Det beror på att gummitätningarna som skyddar smartphones med hög IP-klassning kan försvagas med tiden. Att tappa sitt kaffe, sin läsk eller ett glas alkohol på en mobil är därför inte utan konsekvenser, även om det inte visar några tecken på uppenbar svaghet.

Smartphone i vatten: hur man skyddar och reparerar den

smartphone i ris

Eftersom vi aldrig kan vara tillräckligt försiktiga när det gäller att skydda vår smartphone, kommer här några tips för att undvika det värsta, även om du har en IPX7- eller IPX8-telefon:

 • Om du tar din telefon i vattnet, se till att skalen på de olika portarna är ordentligt stängda: SIM, microSD och ibland USB.
 • Om du använde den i en klorerad pool, skölj den med färskt vatten, utan tvål eller kemikalier.
 • Håll din smartphone borta från saltvatten, till exempel havet.
 • Undvik att använda din smartphone där temperaturerna är extrema, som i en bastu (eller om du övervintrar i Kanada).
 • Om din telefon har blivit blöt, torka den väl innan du försöker slå på den igen eller koppla in något i den. Ingen hårtork. En torr trasa räcker. Du kan också lägga den i en fryspåse med ris i flera timmar för att släppa ut fukt.

Enheter som klarar allt

Catphone s61 vattentät

Det finns en särskild kategori av särskilt resistenta produkter. Detta är till exempel fallet med stötsäkra smartphones. Dessa är speciellt designade för vissa professionella användningar eller för äventyrare. Således kommer en person som arbetar på byggarbetsplatser eller i de höga bergen att uppskatta att ha en mycket motståndskraftig telefon, även under extrema förhållanden.

Vissa tillverkare gillar designtelefoner av märket CAT av denna typ. Låt oss ta exemplet med CAT S62 Pro som är IP68-certifierad, men också “Mil-Spec 810H”. Kezako? Det är en militär certifiering skapad av den amerikanska militären som garanterar en viss hållbarhet för en enhet.

I vårt exempel har smartphonen därför genomgått ett batteri på 29 tester som garanterar hållbarhet mellan tre och åtta år under svåra förhållanden. Således måste den certifierade produkten bevisa sin motståndskraft mot några av dessa tester för att bevisa sin motståndskraft: hög höjd, låg temperatur, regn, sand och damm, nedsänkning, vibrationer, stötar, sur atmosfär, frost, hög temperatur, termisk chock, fuktighet, acceleration, pyroschock, skottlossning (ja ja) osv.

Vad händer om min enhet inte är vattentät eller vattentät?

Vattentät smartphone-väska

I det här fallet behöver du inte byta din smartphone direkt, du kan skaffa en IPX8-certifierad vattentät smartphone-väska som garanterar optimalt skydd om du går till stranden, till poolen eller till och med till bergen. Dessa påsar är alltid försedda med en nackrem för att undvika att tappa den samtidigt som den är fri att röra sig.

Vad vi tycker om det på Clubic

Vi räknar inte längre de elektroniska enheterna som vi bär med oss ​​hela tiden. Tyvärr har vi tappat räkningen på antalet personer som har “dränkt” sin smartphone, sina hörlurar eller sin klocka på grund av ett dåligt fall eller spilld vätska. Beroende på de förhållanden under vilka du kommer att använda dessa enheter, är det viktigt att övervaka förekomsten (eller frånvaron) av IPX-klassificeringen på deras tekniska blad. Om inget ersätter din vaksamhet, låter den dig ändå skyddas från vissa vardagliga olyckor och sova gott.

Relaterade Artiklar

Back to top button