iPhone 15: den här gången kommer du säkert att kunna zooma som en galning

periskop

Det ser ut som att iPhone 15, planerad till hösten 2023, kommer att komma med några efterlängtade nya funktioner. Bland dem en periskopsensor som kan göra att du kan zooma in!

Smartphones med periskoplins finns redan, som Huawei P30 Pro eller OPPO Reno 10x Zoom. En sådan zoomsensor finns dock ännu inte på iPhone och skulle kunna introduceras i x5 eller x10 på iPhone 15.

Vad är en periskopzoom?

10x zoomar har funnits länge på kompaktkameror. De gör det möjligt att öka linsens brännvidd genom att förlänga den, för att förstora det fotograferade objektet. Som en påminnelse är brännvidden avståndet mellan linsens mitt och sensorn. Problemet är att för att uppnå en stor brännvidd behöver du en rörlig lins som blir längre. Att lägga till en lins som öppnas till en smartphone tar för mycket plats, och en sensor som sticker ut ur telefonen är obekvämt.

Lösningen ? En periskoplins! Detta innebär att omdirigera ljuset som kommer horisontellt mot sensorn genom ett prisma mot en sidolins som sträcker sig inuti smarttelefonen. Till skillnad från den digitala zoomen som för närvarande finns på iPhones, tar fokalzoom ett “faktiskt” närmare foto, medan den digitala zoomen bara förstorar bilden som tas med standardsensorn. Den digitala zoomen kommer att förbli närvarande och användas i hybrid.

En komplex teknik

Tekniken som krävs för att inkludera denna periskoplins är mycket exakt. Apple litade på tillverkarna av Jahwa Electronics. Den senare ska massproducera optiska ställdon för det kaliforniska varumärket i industrianläggningar som exklusivt är dedikerade till Apple. Dessa installationer representerar en investering på 155 miljoner dollar, men bör skydda Apple från eventuella läckage angående den nya hårdvaran.

Utöver denna nya sensor ska iPhone 15 även innehålla en fingeravtryckssensor under skärmen, en förändring som redan var väntad för iPhone 13. Dessutom skulle laddarporten kunna ändras: mer belysning och en USB-C-port istället. Andra rykten tyder på att laddarporten skulle kunna tas bort helt och hållet och ersättas med en MagSafe magnetladdare. Allt detta återstår att se hösten 2023!

Om samma ämne:
iOS 16 kommer att innehålla en omfattande översyn av iPhone-operativsystemet

Källa: WCCFTech

Relaterade Artiklar

Back to top button