iPhone 14 har en satellit SOS-funktion: hur fungerar det?

Apple iPhone 14 Emergency SOS © Apple

Det här är en av innovationerna i Apples senaste version: en SOS-funktion som fungerar även i vita områden, tack vare en satellitlänk. Så vad är GlobalSat och hur kommer det att fungera?

Inget med Starlink eller mobilnät i rymden att göra.

Space iPhone

Informationen surrade mitt bland satellitoperatörer i några veckor redan, men det var inte förrän presentationen av iPhone 14 att veta exakt vad Apples flaggskeppsprodukt skulle erbjuda som en “satellitlänk”.

Detta är, som du kanske har följt, en funktion tillägnad att skicka ett samtal om hjälp, eller SOS, i händelse av en nödsituation utanför de vanliga telefonnäten. Vita områden, berg… Det finns många exempel på Murphys lag: det är alltid när du desperat behöver ett nätverk som det inte längre finns någon bar.

Denna SOS-funktion bör därför råda bot på detta, men se upp, det är inte fråga om att koppla upp, ringa eller använda data via satellit. Det är en budtjänst.

SOS, jag upprepar, SOS »

En speciell app (samma som Hitta min telefon) bör ge dig flera instruktioner för att få den tydligaste möjliga länken mellan din telefon och GlobalStar-satellitkonstellationen, innan du frågar dig om din nödsituation. Därefter kommer ett meddelande i ett förutbestämt format att sändas till satelliten. Vi kommer att veta i november, när systemet är aktiverat, om meddelandet kan skickas till andra mottagare än räddningstjänstens servrar eller att dela sin plats.

Hur som helst kan en iPhone 14 som snabbast skicka sitt meddelande via satellit på cirka femton sekunder, men det kan också ta flera minuter beroende på geografiska förhållanden. Det är svårare att ha satellitsikt i en djup dalgång än på toppen av till exempel ett berg.

Det här är en tjänst som kommer att vara specifik för iPhone 14, och kanske för framtida generationer, men som inte kan implementeras på tidigare generationer: det måste finnas en specifik antenn på den nya Apple-smarttelefonen för att ansluta till GlobalStar-satelliter. Detta är en prenumerationstjänst, vars första två år kommer att erbjudas med iPhone 14.

Globalstar-satelliter © Globalstar

Vem totalt sett?

Liksom Iridium är GlobalStar en av de “historiska” kommunikationskonstellationerna i låg omloppsbana, som marknadsför röstsamtal via sina 48 satelliter från år 2000! Priset per minut var då orimligt och utrustningen särskilt dyr. Sedan dess har konstellationen diversifierat sina tjänster och ersatt sina satelliter med 24 enheter som skickats i omloppsbana mellan 2010 och 2013.

Deras möjligheter är begränsade till röst, meddelanden och låga datahastigheter, med specifika abonnemang och hårdvara. Det alternativ som Apple väljer kommer därför helt klart att begränsas till sin SOS-applikation, även om det är ett första steg… Speciellt eftersom GlobalStar (tappa fart, men som har tagit fart på börsen sedan tillkännagivandet igår) har allt på liknande sätt reserverat 85% av bandbredden för sin konstellation för Apples varumärke.

Källa: Universum idag

Relaterade Artiklar

Back to top button