iPhone 13 Pro vs iPhone 12 Pro: ett riktigt steg framåt på Apples nya modell?

iPhone 13 Pro Pro Max © © Apple

Apple organiserade i går kväll sin traditionella back-to-school keynote, särskilt avsedd att presentera sin nya iPhone. Bland dem var uppenbarligen iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max. Hur klarar de sig jämfört med iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max ? Är nyheterna tillräckligt intressanta för att motivera en förnyelse av dess utrustning? Låt oss ta en närmare titt på dessa nya modeller.

Fortfarande så imponerande. Fortfarande lika dyrt. Apples “Pro”-modeller saknar dock inga argument för att förföra konsumenter som letar efter det bästa på marknaden. Speciellt sedan, i år, har Apple lagt de små rätterna i de stora.

iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max kommer att finnas tillgängliga den 24 september från 1 159 respektive 1 259 euro.

Läs också:
Apple lanserar iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max och iPhone 13 mini: här är vad du ska komma ihåg

iPhone 13 Pro vs iPhone 12 Pro: 120 Hz-skärmen som förändrar allt?

Du kommer snabbt att märka att det är ganska svårt att skilja iPhone 13 Pro från iPhone 12 Pro med ett ögonkast. Chassit verkar oförändrat, med sina rena kanter och matta baksida. Men vi kan redan nu lista flera små justeringar som Apple gjort på sin nya modell.

Redan, och precis som hela denna nya serie, är iPhone 13 Pro något tjockare och tyngre än sin föregångare. Vi går till 7,7 mm tjocka (mot 7,4 mm) och 204 gram (mot 189 gram). En vacker baby därför, även om skärmen behåller sin diagonal på 6,1 tum.

iPhone 13 Pro iPhone 13 Pro Max © © Apple

På baksidan staplar Apple med ett enormt block av kameror som i år är ännu mer omfattande än förra året. Men det är att det tar plats att integrera de nya sensorerna som utlovats till iPhone 13 Pro och Pro Max. Vi kommer att återkomma till det.

Framtill är iPhone 13 Pro fortfarande utrustad med en Super Retina XDR OLED-panel. Men flera saker kan mycket väl göra stor skillnad jämfört med förra årets modell. För det första har storleken på skåran minskat med cirka 20 % (även om den är något högre). Apple lovar också en ljusare skärm och tillkännager värdet på 1 000 nits mot 800 nits på sin tidigare. flaggskepp. Slutligen, och det här är första gången på en iPhone: skärmen är 120 Hz-kompatibel.

iPhone 13 Pro iPHone 12 Pro © Skärmdump

Den här funktionen kallas ProMotion (som på iPad Pro) och drar fördel av en LTPO-matris som låter dig justera skärmens uppdateringsfrekvens mellan 30 och 120 Hz beroende på vilken applikation som används. Således, så fort du sätter fingret på plattan, stiger frekvensen i tornen för att erbjuda oöverträffad flytbarhet. När den lämnas orörd sjunker frekvensen för att spara batteri.

Denna nyhet, tillsammans med A15 Bionic-chippet som, på iPhone 13 Pro och 13 Pro Max, är utrustad med en extra GPU-kärna, skulle kunna erbjuda en ny dimension till dina videospel på iPhone. Vi väntar och ser, men vi är glada över att Apple äntligen ansluter sig till tåget med skärmar med hög uppdateringsfrekvens. Något som Android-tävlingen har gjort i flera år nu.

Observera också att iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max är utrustade med 8 GB RAM och nu kan konfigureras med 1 TB lagring, jämfört med maximalt 512 GB förra året.

iPhone 13 Pro © © Apple

Som vanligt måste vi vänta på att hackare ska dissekera besten för att veta exakt batterikapaciteten på de nya iPhones. Ändå tillkännager Apple en ökning av autonomin med 1,5 timmar jämfört med den tidigare modellen, som redan höll laddningen ganska bra. För laddning rör sig dock ingenting. Vi håller oss på en maximal kapacitet på 20 W… så länge du har en kompatibel laddare. Kom ihåg att Apple inte längre tillhandahåller det i sina lådor.

Till sist, låt oss prata om den stora biten. Än en gång erbjuder Apple sitt “Pro”-sortiment nya fotosensorer för att ytterligare driva på mångsidigheten hos sina iPhones. Som sådan går vidvinkelmodulen redan framåt som en liten pärla. Fortfarande begränsad till 12 megapixlar, erbjuder den ändå fotosajter av en aldrig tidigare skådad storlek på 1,9 µm för mer detaljerade bilder än någonsin. Dessutom öppnar målet nu på ƒ/1,5, mot ƒ/1,6 förra året. Vad erbjuder mer lätthet för sensorn i svagt ljus. Speciellt eftersom det nu är stabiliserat via IBIS (bildstabilisering i kroppendöpt sensorväxlingsstabilisering hos Apple). Kort sagt, vi kan förvänta oss en rejäl rörelse i exklusivare marknad när det gäller nattfotografering i år.

iPhone 13 Pro foto © Skärmdump

För att åtfölja detta monster erbjuder Apple iPhone 13 Pro en ny 12-megapixel ultravidvinkelsensor. Dess speciella är att den nu har ett ƒ/1,8 objektiv, jämfört med ƒ/2,4 förra året! För den icke-kännare innebär det att sensorn kommer att kunna fånga mycket mer ljus utan att öka exponeringstiden. Resultat ? Ljusare, mer detaljerade och mindre brusiga bilder.

Slutligen erbjuder teleobjektivet (fortfarande 12 megapixlar) nu 3x zoom, jämfört med 2x förra året (eller 2,5x på iPhone 12 Pro Max). Motsvarar en brännvidd på 77 mm, den kommer att vara särskilt användbar för att markera avlägsna objekt eller i porträttläge.

iPhone 13 Pro © Skärmdump

På mjukvarusidan kommer iPhone 13 Pro också att ge det bästa, särskilt i video, tack vare det (kommande) tillägget av ProRes-läge. Tack vare detta filformat kommer bildproffs att få tillgång till fler inställningar för sin kalibrering, som RAW-filer i fotografering. Ett makroläge kommer också att finnas på menyn, liksom “Cinematic”-läget som låter dig spela med oskärpa effekter och ” fokusställ “.

Läs också:
iPhone 13 vs iPhone 12: vilka förändringar för den nya Apple-smarttelefonen?

iPhone 13 Pro Max vs iPhone 12 Pro Max: en stor skärm och … det är det?

Till skillnad från förra året är skillnaderna mellan iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max … praktiskt taget obefintliga.

Förutom skärmen som går från 6,1 “till 6,7” och måtten som anpassar sig därefter (för att inte tala om vikten, som når det nya rekordet på 240 gram) har vi att göra med samma varelse. Inklusive i nivå med fotosensorerna.

iPhone 13 Pro Max iPhone 12 Pro Max iPhone 13 © Skärmdump

Naturligtvis bör iPhone 13 Pro Max fortfarande erbjuda den bästa autonomin i det nya iPhone-sortimentet. Fortfarande utan att ge siffror uppskattar Apple att dess nya modell är mer uthållig i storleksordningen 2,5 timmar per dag jämfört med den tidigare modellen.

Men låt oss komma ihåg att “Pro”-modellerna kommer att kunna nå en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Och, att döma av vad vi ser på Android, är det en riktig energisänka. Vi slår vad om att den adaptiva frekvensen kommer att vara smart nog för att på bästa sätt bevara batteriet för att inte skapa frustration.

Så många saker som kommer att kontrolleras av oss när vi får tag på dessa nya iPhones för ett komplett test.

iPhone 13 Pro Max iPhone 13 Pro © Skärmdump

Källa: Apple Conference

Relaterade Artiklar

Back to top button