iPad (Air) mini: upptäck vad som är nytt i Apples senaste surfplatta

iPad mini 2021 © Apple

iPad mini får äntligen en uppdatering, och för denna sjätte version av den lilla 8 tums surfplattabeslutar sig Apple för att rubba designen på sin enhet, närmare en iPad Air än den traditionella iPaden.

Det var väntat men kanske inte så tidigt på året. Det var dock under keynoten tisdagen den 14 september som Apple presenterade efterföljaren till iPad mini av 5e generation. Denna modell erbjuder därför en riktig vändpunkt för surfplattan, som följer i fotspåren av iPad Air med en ny design, men också ett rejält uppgraderat tekniskt blad. Låt oss tillsammans upptäcka egenskaperna hos denna nya pekplatta genom att jämföra dem med den gamla modellen.

Läs också:
iPad 9:e generationen. vs iPad 8:e generationen: vad är nytt för Apples nya surfplatta på nybörjarnivå?

iPad mini 6e gen. : en plattare och modernare design

Känner du till iPad Air 2020? Du kommer därför inte att bli desorienterad av denna nya iPad mini som tar upp huvudlinjerna i de estetiska koderna för sin storebror.

Den lätt böjda designen ger vika för platta kanter, och Touch ID-sensorn flyttas denna gång till enhetens övre kant. Volymknapparna är också placerade på toppen av enheten, ett överraskande och aldrig tidigare skådat val på en Apple-enhet.

iPad mini 2021 © Apple

Detta nya arrangemang gör att Apple kan utöka skärmstorleken till 8,3 tum, jämfört med 7,9 tum på de tidigare modellerna. Kanterna är dock mer uttalade än på den gamla iPad mini, men skärmytan är fortfarande större för mer inneslutna dimensioner.

iPad mini 6 kan även användas med en andra generationens Apple Pencil, och tillverkaren har utrustat sin surfplatta med en magnetisk zon som används för att ladda tillbehöret och förvara det.

Vi noterar också försvinnandet av Lightning-sensorn från iPad mini 5 till förmån för en USB-C-port som kommer att vara mer användbar för filöverföringar eller användning av kompatibla tillbehör.

iPad mini 6 tappar alltså 8 mm i höjd, men vinner ändå 0,2 mm i tjocklek, vilket förmodligen kommer att vara omärkligt en gång i handen. Dess vikt faller under 300 gram, med 290 gram på vågen, ett värde som iPad mini 5 inte nådde.e vid namn.

iPad mini 2021 © Apple

Vem säger ny modell, säger också ny färg, och iPad mini är prydd med mer moderna och synliga nyanser än tidigare, med nyanser av lila, rosa, stjärnljus (en blandning mellan silver och guld) och evigt rymdgrå, välkänd för flera år.

Läs också:
iPhone 13 vs iPhone 12: vilka förändringar för den nya Apple-smarttelefonen?

iPad mini bäddar in det senaste mobilchipset från Apple

Inuti enheten ville Apple inte göra några kompromisser, till att börja med A15 Bionic-chippet. SoC är den som utrustar iPhone 13, tillkännagav under samma evenemang.

Tillverkaren tillkännager 40 % högre CPU-prestanda, och till och med upp till 80 % vinst för GPU-delen jämfört med A12 Bionic-processorn som utrustat femte generationens iPad mini fram till dess.

iPad mini 2021 © Apple

iPad mini innehåller uppenbarligen Bluetooth 5.0 och går nu över till Wi-Fi 6, till skillnad från den tidigare blockerade vid Wi-Fi 5. Apple kommer även att erbjuda en version som är kompatibel med 5G-nätverk, till skillnad från den gamla modellen.häng bara 4G-signal.

Slutligen, på lagringssidan, börjar iPad mini med en 64 GB-version och inkluderar en 256 GB-version, kapacitet identisk med 2019-modellerna.

Läs också:
Efter tillkännagivandet av iPhone 13 försvinner tre smartphones från Apples line-up

En fotodel reviderad seriöst uppåt

Apple har spenderat tid på fotosensorerna på sin nya iPad mini, inklusive en ny FaceTime HD-frontkamera som erbjuder en 12-megapixel 1080p ultravidvinkelsensor och närvaron av systemet “Centered Frame”, invigt med iPad Pro 2021 och perfekt för att stanna i mitten av bilden under ett videosamtal. iPad mini 5 måste, som en påminnelse, nöja sig med en 7 megapixel 720p-sensor, som har blivit totalt anakronistisk med explosionen av distansarbete.

iPad mini 2021 © Apple

Den bakre sensorn drar samtidigt nytta av en 12-megapixelsensor med f/1.8-bländare och autofokus med fokuspixlar. Kan filma i 4K med 60 bilder/sekund, den stöds av en TrueTone-blixt som inte fanns på den tidigare modellen, som bara hade en 8 megapixel sensor med f/2,4 bländare.

Läs också:
Besviken över frånvaron av AirPods 3 under keynoten igår? Apple kan förbereda en överraskning åt oss

Autonomi: mellan 9 och 10 timmar, inte mer

Mellan femte generationens iPad mini och denna nya iPad mini varierar autonomin inte ett dugg, trots ett mycket lite högre batteri på 19,3 Wh, mot 19,1 Wh på den tidigare modellen.

Apple meddelar alltid en autonomi på 10 timmar i videouppspelning och 9 timmar i webbkonsultation, oavsett modell och konfiguration.

iPad mini 2021 © Apple

iPad mini följer därför i iPad Airs fotspår, i en mer kompakt formfaktor, men inte mindre kapabel.

Denna nya, modernare design, dess flashiga färger och dess rejält ökade kraft kan vara lämplig för älskare av detta fickformat som skulle vilja förnya sin enhet.

Källa: Apple Conference

Relaterade Artiklar

Back to top button