Invasionsrecension: Apple TV+s serie är allt annat än ett UFO

Invasion © Apple TV+

Nätt och jämnt förnyas för en säsong 2, Invasion har precis avslutat sin första säsong AppleTV+. Det är därför dags att inventera denna serie. katastrof men inte för mycket », medsignerad av veteranen Simon Kinberg.

Komplettera läsningen av den här artikeln med musiken i serien:


Sammanfattning

Datablad för invasionen

Information

Kön
Science Fiction, Drama, Mysterium

Prestation
Simon Kinberg, David Weil

Redaktör
Genrefilmer, Boat Rocker Media

Plattform
AppleTV+

Antal säsonger
2

Antal avsnitt (totalt)
10

Klassificering
Rekommenderas inte/förbjudet för barn under 12 år

Invasion okej, flera hej skadan

Genom ögonen på olika karaktärer som bor på olika platser på planeten upptäcker vi jorden, plötsligt invaderad av formidabla utomjordingar.

Namnet Simon Kinberg borde nog säga dig något. Producenten och manusförfattaren är särskilt känd för att ha arbetat med de senaste filmerna och senaste serierna X-Menpå långfilmer Död pooleller den moderna versionen av Skymningszonen. Han är därför stammis i SF (och jobbar som blåser varmt och kallt…). För Invasion han stöds av David Weil, skaparen i synnerhet av den sympatiska antologiserien Solos på Prime Video.

Invasion © Apple TV+

För Apple TV+ signerar de en serie med innehåll lika tydligt som titeln: utomjordingar landar på jorden med allt annat än fredliga avsikter, och mänskligheten måste försöka överleva samtidigt som den försöker förstå vad som har fallit på den. Men snarare än att visa invasionen direkt, med stora explosioner, dödsfall i hundratals och andra upptrappningar, som vilken katastroffilm som helst, föredrar manusförfattarna att låtsas och sakta ner tempot…

Invasion © Apple TV+

De flesta av karaktärerna som åskådarna kommer att följa kommer verkligen ” efter slaget », eller inte delta för aktivt i slagsmålen i början av attacken. Våra “hjältar” observerar då bara skadan, mänsklig och materiell, som redan drivs av en osynlig kraft.

Detta steg åt sidan har förutom att tillåta besparingar på skyttesidan också fördelen att det involverar åskådarna mer, som framför sin tv reagerar och ifrågasätter sig själva tillsammans med de vilsna huvudpersonerna.

Av idéflykt

Men detta val är riskabelt. För det första för att serien är ganska långsam, relativt snål i handlingen och ganska tyst uppehåller sig vid varje individs personliga historia mitt i kaoset. Men också för att de mest ivriga och nyfikna bland er kommer att behöva vänta flera avsnitt innan de får se den första inkräktaren.

De sistnämnda är också ganska tillfredsställande, och kompenserar för karaktärer som mestadels är overoriginal, men som tur är ganska rörande och väl förkroppsligade.

Invasion © Apple TV+

Invasion känns dessutom generellt lite för ofta deja-vu. Ingen idé verkar riktigt ny eller lyckas hålla vår uppmärksamhet. Vi skulle vara mycket frestade att ge dig några exempel, men det skulle förstöra effekten av ingen överraskning ännu mer.

Lyckligtvis fungerar några karaktärer och relationer, och programmet tar oss med på en resa genom att visa berättelser i olika regioner i världen (USA, Japan, Afghanistan, Storbritannien …) för att undvika tristess.

“Invasion måste seriöst förbättra sitt spel under säsong 2”

Och eftersom det inte finns någon bättre fiende för människor än människan själv, glömmer serien inte heller att visa mänsklighetens värsta brister, ofta förvärrade i händelse av en kris: rasism, intolerans, själviskhet, våld… Men här igen, Invasion ger inget som inte redan har visats någon annanstans, och mycket ofta bättre.

Hjärtat i den här serien är i grunden inte dåligt, tvärtom, vi låter oss till och med ofta ryckas med utan missnöje av dess historia och hjältarnas oro, men tyvärr tillför den inte mycket till tv-landskapet för tillfället.

Täck detta UFO som jag inte kan se

Ändå kan serien tilltala dem som inte tittar för mycket eller som uppskattar långsamma brännare där karaktärerna försöker hantera kriser… Om detta inte är ditt fall riskerar du snabbt att gå vidare till något annat.

Invasion © Apple TV+

Invasion lyser inte heller speciellt på formen. Trots några fina uppsättningar här och där, misslyckas serien med att dra fördel av den ändå solida bildkvaliteten hos Apple TV +. Det ironiska är att även musiken av Max Richter (Resterna !) är också för diskret och minnesvärd.

Slutet på den första säsongen (också ganska förutsägbart…) är tillräckligt spännande för att få dig att vilja gå tillbaka, särskilt eftersom många frågor förblir obesvarade. I säsong 2 hoppas vi fortfarande få se bättre och mer spännande än denna start i form av en lång smidig introduktion och utan mycket personlighet…

Invasion © Apple TV+

Invasion6

Invasion är ingen dålig serie, och vi kommer till och med att hitta den, konstigt nog, i säsong 2. Men Apple TV +-programmet måste seriöst förbättra sitt spel för att kunna hålla tillbaka oss i mer än ett par avsnitt, kanske genom att öka kadensen, genom att föreslå några nya idéer, eller helt enkelt genom att få en verklig identitet i substans eller form.

Mest

  • Du gillar serier som tar sin tid
  • Man vill resa lite
  • Shower som antyder mer än de visar, ja

De mindre

  • Du är här för en katastrofserie som skakar
  • Du är bara här för Sam Neill
  • Du letar efter något fräscht och originellt


Första säsongen avInvasion finns på Apple TV+.

Behöver du en ny serie att se? Hitta alla våra serierecensioner och krönikor.

Relaterade Artiklar

Back to top button