Internetavbrott: en utredning inleddes efter upptäckten av avskurna kablar

Optisk fiber © shutterstock.com

Efter en attack i en aldrig tidigare skådad omfattning av operatörernas fiberoptiska nät inledde åklagarmyndigheten i Paris omedelbart en förundersökning.

På onsdagen berövades tusentals fransmän från fast och mobilt internet, efter vandalisering på fiberoptiska kablar, bokstavligen avskurna, efter att ha orsakat stora haverier. Om ingen i det här skedet vet vem som ligger bakom dessa illvilliga ingripanden eller vad deras motiv kan vara, tog Paris åklagarmyndigheten ledningen genom att samma dag inleda en förundersökning som anförtrotts cybersektionen i domstolsdomstolen. Operatörerna själva lämnade in ett klagomål genom att bli en civil part.

Anslutningarna återställda, men reparationsarbetet fortsätter

På onsdagen fördömde franska telekomförbundet (FFT) och operatörerna Orange, SFR, Bouygues Telecom och Free bestämt de skadegörelser som begicks mitt i natten på deras fiberoptiska nät. SFR och särskilt Free var de två operatörerna som drabbades av störst skada, Xavier Niels företag hade framför allt vidarebefordrat bilder av avklippta fiberkablar.

Läs mer

Attacken, ” i en aldrig tidigare skådad omfattning har, enligt FFT:s generaldirektör Michel Combots ord, kraftigt stört telekommunikationerna i regionerna Île-de-France, Auvergne-Rhône-Alpes, Bourgogne-Franche-Comté och Grand Est, vilket har gått så långt att det har påverkat dussintals tusentals medborgare och företag, som sedan under ibland flera timmar berövas alla kommunikationsmedel.

Mycket snabbt kunde operatörernas tekniska team mobilisera i fält för att lösa, ibland tidigt på morgonen, de anslutningsavbrott som kunde ha fått särskilt ömtåliga konsekvenser, till exempel i händelse av nödkommunikation, vissa abonnenter har blivit berövade både fast och mobil. Och om anslutningarna har återställts så att alla kan kommunicera bör reparationsarbetet på de skadade kablarna ta ett tag längre.

Telecom Federation säger att de är trötta på attackerna från operatörerna

Åklagarmyndigheten i Paris har därför inlett en utredning efter denna aldrig tidigare skådade våg av illvilliga handlingar, officiellt för ” försämring av egendom som sannolikt kommer att påverka nationens grundläggande intressen “, även för” störning av ett automatiserat databehandlingssystem “och” konspiration “. Flera regioner men framför allt flera distinkta nätverk drabbades med några tiotals minuters mellanrum, vilket innebär kollektiva åtgärder.

Om attacken saknar motstycke i sin omfattning är det inte första gången som teleoperatörernas infrastrukturer har blivit offer för illvilliga handlingar. ” Vi har varnat de offentliga myndigheterna i många månader om att skadliga handlingar återuppstår på vår infrastruktur », minns Arthur Dreyfuss, president för den franska telekomfederationen.

Ledaren, som tar steget, hänvisar särskilt till mobiltelefonmasterna, som de senaste åren regelbundet har drabbats av aktivister eller invånare som är missnöjda med installationen. ” Jag fördömer starkt dessa sabotagehandlingar som orsakar betydande olägenheter för företagen och medborgarna i vårt land. Vi upprepar vår uppmaning till den framtida regeringen att intensifiera kampen och förebyggandet mot dessa vandaliseringshandlingar och vi kräver hårdare straffrättsliga påföljder mot deras förövare. “. Denna vädjan borde, med tanke på allvaret i fakta, träffa mitt i blinken den här gången.

Källor: franska telekomförbundet, Frankrike info

Relaterade Artiklar

Back to top button