Internet Archive lanserar Scholar, ett enormt arkiv med akademiska dokument med öppen tillgång

Internet Archive Scholar © Skärmbild Clubic

Internetarkivets digitala bibliotek lanserar sin egen motor av vetenskapliga dokument som samlas in, liksom dess filosofi, i webbens arkiv.

Känt för sin digitala arkivering gjord av ögonblicksbilder av innehåll av alla typer som kan hittas på webben, och detta i miljontals, tillkännagav Internet Archive denna vecka att utöka sin palett med en sökmotor som är ansluten till sin plattform. Säg “hej” till Internet Archive Scholar.

Läs också:
Antalet .fr-sajter ökade med 7 % under 2020; digitalisering förstärkt av Covid

Mer än 25 miljoner artiklar och dokument indexerade av Scholar

Det helt nya verktyget Internet Archive, Scholar, presenteras därför som en sökmotor. När du väl har kommit till scholar.archive.org-hemsidan behöver du bara ange titeln eller författaren du letar efter i sökfältet, eller hitta ett dokument som liknar din sökning genom att ange ett eller flera nyckelord.

Vad kan hittas på Internet Archive Scholar? Det digitala biblioteket sägs vara värd för en gigantisk databas som omfattar mer än 25 miljoner artiklar och vetenskapliga och akademiska dokument som har hittats och sedan bevarats i Internets arkiv.

Även om databasen kommer att kompletteras med nya fynd över tid och vissa funktioner fortfarande utvecklas, vimlar plattformen av nuggets, inklusive en samling dokument med ursprung i de 18e århundradet, digitaliserat för tillfället.

Läs också:
Frankrike har 78 prenumerationsvideo-on-demand-tjänster: inför Netflix gör farfäder motstånd

Internet Archive Scholar Research

Scholar, den sista vallen av vetenskapliga dokument som har försvunnit från nätet?

Dokumenten som finns i Scholar-motorn kan laddas ner i PDF-format och/eller konsulteras direkt och sedan laddas ner på en extern källsida. “Vi hoppas att Internet Archive Scholar kommer att hjälpa forskare och bibliotekarier som letar efter specifika artiklar med öppen tillgång som annars kanske inte skulle vara tillgängliga”säger plattformen.

Där Scholar finner all sin användbarhet, är naturligtvis när artiklarna eller dokumenten som söks inte indexeras i traditionella akademiska kataloger, eller när den ursprungliga webbplatsen som var värd för de värdefulla dokumenten i fri tillgång inte längre är tillgänglig för Internetanvändare. Internetarkivets Wayback Machine, som fångar värdinnehåll flera gånger över tiden, gör det möjligt att indexera artiklar och annat innehåll i Scholar-databasen.

Plattformen bidrar därmed till att bevara värdefulla vetenskapliga resurser, öppna för allmänheten. Plattformen är alltså en konkurrent till Google Scholar, tjänsten för Mountain View-företaget som lanserades 2004, som också är värd för miljontals artiklar och vetenskapliga publikationer.

Källa: scholar.archive.org

Relaterade Artiklar

Back to top button