Intels XeSS klarar sig bra mot NVIDIAs DLSS!

Shadow of the Tomb Raider

Undersökt av Digital Foundry visar Intels unga supersamplingsteknik, XeSS, lovande resultat.

Efter AMD:s FSR 2.0 är det Intels tur att spela inom NVIDIAs DLSS med sina berömda grafikkort, som förväntas “mycket snart”, Intel Arc.

Intel XeSS = SuXeSS?

I direkt konkurrens med NVIDIAs DLSS erbjuder Intel XeSS att köra ett spel i en lägre upplösning men uppskala det med maskininlärning för ett renare resultat, samtidigt som prestanda maximeras.

För att sätta denna teknik på prov utfördes Digital Foundrys tester endast på Intels mest kraftfulla kommande grafikkort, A770-modellen, och på ett spel som benchmarkers älskar: Shadow of the Tomb Raider.


Digital Foundry-experterna har särskilt indikerat att de kan köra spelet med Intel XeSS i “FPS Mode”, dvs 960 x 540 för optimal prestanda, eller i “Quality Mode” vid 720p. Intel-tekniken tar sedan hand om att höja allt detta till 1080p och vidare med resultat som överlag är särskilt övertygande.

Deras testning ledde till slutsatsen att XeSS gör det här jobbet med panache, och levererar värdefulla framgångar per sekund med ganska anständig bildkvalitet. Resultat uppenbarligen relativt nära vad DLSS redan ger på NVIDIAs RTX. En bedrift som därför inte är trivial med tanke på skillnaden i mognad mellan de två teknologierna.

En lång väg att gå

Oundvikligen saknas XeSS ungdom på andra punkter. Digital Foundry rapporterade en fördröjning på två till fyra millisekunder jämfört med spelet som körs med sin ursprungliga upplösning. Handlingen tappar alltså något i respons, även om detta kompenseras av den åtföljande förstärkningen i bilder per sekund.

En annan punkt där XeSS fortfarande kan förbättras: vissa små detaljer och texturer har en irriterande tendens att flimra. Ett problem som verkar växa när tekniken uppmanas att uppskala lägre upplösningar till 1080p, eller till och med 4K. Intel XeSS har också fortfarande svårt att göra rättvisa åt vissa element, såsom Lara Crofts ikoniska hår, i jämförelse med de renderingar som erbjuds av DLSS.

Intels teknologi har dock en klar fördel jämfört med NVIDIA: dess större kompatibilitet. Precis som AMD kommer XeSS inte att vara begränsad till sina Arc-grafikkort, utan kan användas på konkurrerande produkter, även de som finns i bärbara datorer.

För närvarande stöds dock Intel XeSS bara av ett tjugotal spel. En mycket mager katalog jämfört med cirka 200 spel som utnyttjar NVIDIAs DLSS. Men liksom AMD:s FSR kommer den här listan gradvis att växa. Det återstår nu att se vad Intel Arc-grafikkorten, som förväntas “mycket snart”, kommer att göra mot de kommande storheterna i RTX 40XX och AMD:s RDNA 3-serie.

Källa: Digital Foundry genom Eurogamer

Relaterade Artiklar

Back to top button