Intelligenta material: det är därför de bara rör sig efter ljuset

Tekniken är igång och det mänskliga sinnet kan alltid upptäcka nya sätt att använda sin omgivning. Om man tänker på föremål är det svårt att föreställa sig något som kan röra sig utan en energikälla. Från batterier till elektrisk ström till en dynamo, allt bidrar till att flytta något. Med de nya höjningarna av ljus- och gaspriserna skulle något som kunde reagera utan användning av energi vara en dröm. Allvarligt talat, tvärtom finns det två intelligenta material kan bara röra sig genom att följa ljuset.

De kallas fibroin Och polydimetylsiloxan dessa två intelligenta material som tack vare en sensationell upptäckt kan användas inom olika områden. Bland dessa tänker vi till exempel redan på solenergi med paneler som kan följa solens ljus utan hjälp. Här är vad det handlar om i varje detalj.

Vi presenterar de två intelligenta materialen som bara kan röra sig med ljus

Det finns två intelligenta material som kan rör sig endast med ljus. Upptäckten publicerades den Naturkommunikation. Forskargruppen samordnas av Fiorenzo Omenetto vid Tuft University i Medfordi USA upptäckt två extremt ljuskänsliga element som reagerar mot ljus.

Den första kallas fibroin och består av sidenproteiner Och guld nanopartiklarDen andra kallas polydimetylsiloxan och är en kiselpolymer. Dessa två intelligenta material bildar en opalliknande film som reagerar vid kontakt med ljus. För att vara exakt, skulle det vara värmen hos de senare att aktivera sina rörelser.

“Med detta tillvägagångssätt kan vi modellera den opalliknande filmen i olika skalor, för att avgöra hur absorberar Och reflekterar ljuset. När ljuset rör sig och mängden absorberad energi förändras, böjs och rör sig materialet på olika sätt beroende på dess position i förhållande till ljuset. Vi kan ha förfinad kontroll att omvandla ljus till energi och generera makron rörelser av dessa material inget behov av el eller sladdar“. I praktiken, som förklaras av Omenetto, är ett av dessa två intelligenta material kontrakt medan den andra gjorde det expanderar. Detta skapar rörelse som kan följa ljuset.

Relaterade Artiklar

Back to top button