Intel: snart en fabrik i Frankrike?

Intel Tiger Lake-H-processor © © Intel

Enligt Ekonomiska tider, skulle Intel överväga att snabbt sätta upp en eller flera produktionsanläggningar i Europa. Investeringen skulle vara minst 20 miljarder euro, och flera platser studeras i Tyskland, Frankrike, Nederländerna och Belgien.

Ett beslut kan fattas i detta avseende i slutet av året.

Läs också:
Intel: en ny fabrik för 7 miljarder euro i Irland

Halvledare: en investering på 20 miljarder euro

Fallet, som har legat på bordet ett tag nu, har nyligen förstärkts av covid-19-krisen: Intel kan mycket väl sätta upp en megafabrik för produktion av elektroniska chips i Europa under de närmaste åren. För detta skulle det amerikanska företaget räkna med en investeringsbudget på 20 miljarder euro, som skulle läggas till de investeringar som redan gjorts för produktionsanläggningen i Irland.

Beslutet är utomordentligt strategiskt, både för Intel och för EU. För smältverket skulle en sådan fabrik göra det möjligt att ” designa om landskapet för halvledarproduktion, för att göra leveranskedjan mer motståndskraftig med andra ord mindre beroende av asiatiska producenter. För närvarande tillverkas nästan alla elektroniska chips i Asien, i Sydkorea och i synnerhet Taiwan. Detta medför de facto risker för den globala försörjningen, oavsett om det händer en naturkatastrof, en hälsokris, en olycka eller geopolitiska spänningar.

Frågan är lika viktig för EU, som endast producerar 10 % av världens datorchips, och de flesta av dem äldre generationens modeller, avsedda för mycket begränsad professionell användning. Europeiska unionen har nu som mål att producera 20 % av halvledarchips på sin jord till 2030. Vad en Intel-megafabrik skulle kunna bidra till att uppnå.

Läs också:
Cargo Ever Given: när trafikstockningen i Suezkanalen påverkar tekniken

En produktion i Frankrike och på andra håll?

Från de senaste tillkännagivandena ser det ut som att Intel planerar att dela upp sin europeiska megafabrik i flera sajter, spridda över olika länder. Tyskland, som verkade vara i pole position för att vara värd för megafabriken, övervägs fortfarande, men vissa funktioner i produktionslinjen kan finnas i Frankrike, Belgien eller Nederländerna, eller till och med i länder i södra Europa. Syd och öst, där arbetskraft är billigare. Detta var också huvudämnet för diskussion i slutet av juni när VD:n för Intel kom för att besöka Emmanuel Macron och Mario Draghi.

Observera dock att inget beslut väntas före årets slut. Vi vet att, utöver de 20 miljarder euro som investerats av Intel, skulle Europeiska unionen kunna bidra med 8 miljarder euro till detta strategiska projekt. En rejäl investering som med nödvändighet ger organisationen en mycket reell tyngd i de pågående förhandlingarna med det amerikanska multinationella företaget.

Källa: Ekonomiska tider

Relaterade Artiklar

Back to top button