Intel skulle ha jämfört sina nya processorer med de från AMD på en Windows 11… innan patchen

Intel Core © Intel

Intel har jämfört prestandan för sin Core i9-12900K med den för Ryzen 9 5950X i nio matcher.

Om poängen totalt sett är glädjande för Alder Lake-chippet väcker testförhållandena frågor.

En dominerande Core i9-12900K mot Ryzen 9 5950X

För att berömma spelprestandan för sina Alder Lake-processorer, varav sex referenser lanserades officiellt för några timmar sedan (Core i9-12900K/KF, Core i7-12700K/KF, Core i5-12600K/KF), jämförde Intel prestanda för flaggskeppet i sortimentet till Ryzen 9 5950X på 9 spel, inklusive far cry 6, Grid 2019 Var Crysis remastrad.

Som du kan föreställa dig är resultaten helt klart till fördel för Core i9-12900K, som levererar upp till 30 % fler bilder per sekund än sin konkurrent i Troy: A Total War Saga20 % in Grid 2019 eller 11 % in Age of Empires IV. Problem: Intel skulle ha utfört dessa tester under en version av Windows 11 som inte är särskilt gynnsam för AMD-processorer.

© Intel

Vid första anblicken, enligt informationen som visas under diagrammet, verkar testförhållandena relativt rättvisa. Alla processorer fungerar med ett NVIDIA GeForce RTX 3090 grafikkort från Evga och stöds av 64 GB RAM. Visserligen gynnas Alder Lake-chippet av DDR5-4400 medan Core i9-11900K och Ryzen 9 5950X får nöja sig med DDR4-3200, men trots allt är DDR5 en av styrkorna hos Intels 12 processorer.e generation.

Företaget tog inte heller de snabbaste barerna, långt därifrån. Prestanda mäts vid Full HD på höga inställningar och system kör Windows 11 Pro. Det är här frågan ligger: Intel specificerar inte versionen av operativsystemet.

Vilken version av Windows 11 Pro?

Detta var ett av hårdvaruavsnitten i oktober månad, den officiella lanseringen av Windows 11 var kaotisk för AMDs Ryzen-processorer. De såg faktiskt deras prestanda sjunka i vissa fall, särskilt i spel. AMD och Microsoft rullade ut patcharna för bara några dagar sedan. Frågan är därför om Intel har gjort sina jämförelser före eller efter.

Enligt Charlie Demerjian från Semi exakt, Intel har verkligen gjort dem tidigare, under en Windows 11-version som är ofördelaktig för AMD:s Ryzen 9 5950X. I en tweet anklagar han Intel för att medvetet tillhandahålla vilseledande resultat.

Anklagelse tillbakavisad av CapFrameX, som menar att felet inte ligger hos Intel, utan snarare hos AMD, som enbart skulle sabotera sig själv.

För tillfället omöjligt att bestämma sig. Faktum är att sidan PerformanceIndex, som beskriver Intels testvillkor, inte listar de vi diskuterar här. Så vi får vänta på en uppdatering.

Men som alltid med dessa reklammeddelanden är det bäst att ta emot dem med försiktighet. För att objektivt veta vad Alder Lake-processorer är värda och hur de är placerade mot konkurrenterna, gynna oberoende tester.

Källa: Neowin

Relaterade Artiklar

Back to top button