Intel Raptor Lake: Z790-moderkort kommer att gå längre med stöd för DDR4/DDR5

Intel Raptor Lake © Intel

Den 13e generation av Intel-processorer kommer att åtföljas av nya chipset och, logiskt, nya moderkort.

I slutet av september bör Intel därför avslöja generationen av Raptor Lake-processorer under Intel Innovation-eventet. Amerikanen borde passa på att presentera den nya chipseten Z790 som kommer att förbättra minnesstödet.

Bortom officiella specifikationer

Kommer ut från Alder Lake, det är 12e generationen hade Intel valt att vända sig till ett nytt RAM-minne, DDR5. Men medveten om att användarna inte nödvändigtvis skulle följa det, hade grundaren beslutat att behålla möjligheten att utnyttja DDR4.

Intel Z790 DDR5 MSI © Videocardz

Ett val som föll på användarna förstås, men också på moderkortstillverkarna, som fick bestämma vilka barer som skulle accepteras på vilka modeller av moderkort. På majoriteten av avancerade kort passade vi på att gå längre än de officiella specifikationerna.

Således, medan Alder Lake officiellt stödde DDR4-3200 och DDR-4800, accepterade MSI till exempel upp till DDR4-5200 på sina dyraste modeller. På DDR5-sidan var det DDR5-6666. Tillverkare kommer att göra samma sak på Raptor Lake.

Upp till DDR5-6800

Våra kollegor från Videokortz fick information om MSI:s topppresterande modeller. I hanteringen av DDR5 skulle det då vara fråga om att klättra upp till DDR5-6800, men se upp, på en enda bar. Med två skulle du få nöja dig med DDR5-6400.

Intel Z790 DDR4 MSI © Videocardz

Samma typ av begränsning för DDR4-baserade modeller eftersom Raptor Lake alltid kommer att erbjuda möjligheten att stanna kvar på denna typ av minne. Där skulle det vara att prata om stöd för DDR4-5333 om bara en sticka är på plats och DDR4-4800 med två stickor.

I båda fallen handlar det därför alltid om att gå längre än de officiella tekniska specifikationerna för Raptor Lake-generationen. Av den information vi har skulle den nöja sig med DDR4-3600 och DDR5-5200.

Källa: Videokortz

Relaterade Artiklar

Back to top button