Intel på väg mot 6 GHz: Core i9-13900KS första CPU som når den?

Intel Raptor Lake © Intel

Eftersom loppet processor med “största gigahertz” tar fart igen mellan AMD och Intel.

Med utvecklingen av parallelliserade arkitekturer och multiplikationen av kärnor/trådarracet för gigahertz har definitivt avtagit, men det ser ut att ta fart igen med nästa generation.

Raptor Lake medan du väntar på Meteor Lake?

Under ett event med några representanter för pressen organiserat av Intel, bekräftade en talesperson för varumärket vad rykten hade nämnt: generationen av Raptor Lake-processorer är bara ett stopp.

Intel Raptor Lake-bild © TechPowerUp

Som du kan föreställa dig sa Intel det inte i dessa termer, men det specificerades att denna 13e generation existerar bara för att Meteor Lake inte kunde vara klar i tid. Raptor Lake var därför tänkt att ockupera landet.

Vi förstår då bättre varför denna generation uppenbarligen inte kommer att vara en revolution jämfört med Alder Lake och att det, som vissa redan antyder, framför allt är en fråga om att driva vidare allt som vi har kunnat veta om denna 12e generation.

6 GHz i sikte

Raptor Lake kommer att ge effektivare kärnor – Gracemonts – jämfört med Alder Lake och den kommer att byta ut Golden Cove effektiva kärnor mot Raptor Cove vars cache kommer att utökas.

Intel Raptor Lake 6 GHz © TechPowerUp

Dessutom kan vi också notera att driftfrekvenserna har reviderats upp och Intel tänker inte sluta där. Raptor Lake kommer att vara en möjlighet för företaget att släppa den första CPU:n med en frekvens på 6 GHz.

Ingen av märkets representanter gav några detaljer om detta, men det verkar klart att det inte kommer att vara en klassisk version av Raptor Lake, snarare en art av “special edition” eller åtminstone en “KS”-utgåva av Core i9- 13900.

Kom ihåg att Intel planerar att presentera Raptor Lake-serien mest officiellt i världen den 27 september vid sitt Intel Innovation-evenemang, en dag efter slutet på embargot mot AMD Ryzen 7000.

Källa: TechPowerUp

Relaterade Artiklar

Back to top button