Intel Meteor Lake: mot en iGPU utrustad för strålspårning?

Intel Meteor Lake © Videocardz

Den 13e generationen av Intel-processorer är ännu inte ute att vi redan pratar om 14e. Slutligen, speciellt för dess grafiska del.

Om några veckor kommer Intel att marknadsföra sina Raptor Lake-processorer, men det är ingen fråga om att revolutionera CPU-världen medan Meteor Lake, planerad till slutet av 2023, borde vara mer innovativ.

En organisation av “plattor”, betoningen på AI…

Först och främst, för flera veckor sedan, bekräftade Intel att en Meteor Lake CPU skulle ha en distinkt annorlunda design, baserad på “plattor” … ungefär som AMD kan göra, förresten.

Intel Meteor Lake © Videocardz

Tanken är i själva verket att se chippet som ett slags konstruktionsspel till vilket vi kan associera olika element, olika enheter för att betona de högpresterande kärnorna, de effektiva kärnorna eller, som Intel klargjorde för en kort tid sedan, artificiell intelligens.

Intel har kommunicerat om vad de kallar “ integrerad AI-acceleration “, som andra har sett under namnet ” mångsidig bearbetningsenhet eller VPU. Denna VPU ska jämföras med NVIDIAs Tensor Cores: enheter specialiserade på bearbetning av specifika uppgifter.

…och en iGPU med strålspårningsacceleration

Idag pratar vi inte om VPU, men Meteor Lakes mångfaldiga specialiseringar finns kvar på menyn med detaljer om grafikdelen integrerad av Intel medan den senare försöker konkurrera med AMD.

AMD Ryzen 6000 © AMD

För hans 14e generation av processorer kommer Intel att integrera Xe-LPG-arkitekturen, en derivata av Xe-HPG som kommer att ignorera vissa alternativ av den senare. Det kan ändå ha strålspårningsaccelerationsfunktioner, enligt nya patchar från Intel Graphics Compiler.

Naturligtvis är tillägget av sådana funktioner inte nytt för integrerade grafiklösningar, och AMD gör det redan med sin Ryzen 6000 vars grafikdel är baserad på RDNA 2. Ändå skulle detta visa Intels intresse för iGPU:n och dess vilja att flytta framåt på detta område.

Källa: VideoCardz

Relaterade Artiklar

Back to top button