Intel kommer att få 6,8 miljarder från Europa för sin installation i Tyskland

Pat Gelsinger © Intel

6,8 miljarder euro: detta är summan som Europa kommer att betala till Intel enligt European Chips Act. Denna budget ska hjälpa till att bygga det amerikanska gjuteriets nya fabrik i Tyskland.

Intel kommer att kunna räkna med medel från EU för att finansiera en del av bygget av sin nya chipproduktionsanläggning. Beläget i Magdeburg, sydväst om Berlin, bör platsen öppna sina dörrar 2027, efter byggstarten planerad till första halvåret 2023.

6,8 miljarder euro betalas av EU

För detta projekt, med smeknamnet “Silicon Junction”, kommer Intel att få 6,8 miljarder euro, inklusive 2,72 miljarder i år, bekräftade de lokala tyska myndigheterna. Denna europeiska investering är en del av European Chips Act, som syftar till att ge EU en produktionskapacitet för närliggande halvledare, för att vara mindre beroende av utländska aktörer på marknaden (huvudsakligen amerikaner, taiwaneser och kineser). Totalt förväntas EU:s betalningar täcka 40 % av byggkostnaden, vilket kommer att uppgå till 17 miljarder euro.

Som indikerat Toms hårdvara, kommer Intels tyska fabrik att tillverka chips med hjälp av den amerikanska koncernens mest avancerade processer, såsom nod 20A. Vi får också veta att sajten kommer att producera både Intel-processorer och chips för oberoende varumärken, under beskydd av Intel Foundry Services (IFS).

En välsignelse för Tyskland

I Tyskland utgör byggandet av denna anläggning en ekonomisk välsignelse, särskilt för delstaten Sachsen-Anhalt. Det bör leda till att det skapas 7 000 tillfälliga jobb och 3 000 fasta tjänster. Dessa jobbskapelser bör också sippra ner till tjänsteleverantörer, byggföretag och lokala Intel-partners.

Kom ihåg att European Chips Act lanserades i februari förra året, med en total budget på 43 miljarder euro. Om investeringen som gjorts för Intel är den största hittills är även andra projekt föremål för betydande investeringar, för en individuell budget på 4,5 miljarder euro. Dessa summor allokeras till fabriker som denna gång ligger i Frankrike, Italien, Polen och Spanien.

Om samma ämne:
Intel: vi vet vad de franska priserna kommer att bli för den nya (och 12:e) generationens processorer

Källa: Toms hårdvara

Relaterade Artiklar

Back to top button