Intel gör en inventering av Rocket Lake-S: inte mindre än 19 processorer kommer

Intel Rocket Lake-S CPU © © Intel

Svanesången för LGA 1200-sockeln introducerades för knappt ett år sedan med processorer Kometen Lake-S.

Från och med den 30 mars ska det vara möjligt att ha råd med en Intel-processor på 11e generation. Tillsammans med denna kommersiella distribution kommer Intel att tillåta publicering av oberoende tester, med vad detta innebär av prestandamätningar och jämförelser med den flamboyanta Ryzen 5000-serien från konkurrenten AMD.

Läs också:
Pat Gelsinger, Intels nya VD och arkitekt för 486:an, förklarar sin vision för framtiden

Fortfarande den där 14nm FinFET-processorn

Vi kommer givetvis att försöka att inte missa mötet, men innan matchstart har vi samlat all information i vår ägo för en liten teknisk punkt på dessa nya marker. Information från officiella tekniska dokument och vissa utbyten med varumärkets huvudansvariga.

Intel Rocket Lake-S © Intel

Först och främst är det därför viktigt att klargöra saker och ting och nej, Rocket Lake-S kommer fortfarande inte att vara tillfället för Intel att utveckla sin gravyrprocess mot de 10 nm som används sporadiskt av grundaren. Denna rocker kommer fortfarande att behöva vänta på nästa generation, Alder Lake-S planerad till slutet av året. Å andra sidan har Intel bekräftat närvaron av nya kärnor, Cypress Cove

Dessa är varianter av Sunny Cove som introducerades på Ice Lake-arkitekturen och som Intel har portat till sin 14nm FinFET-etsningsprocess. Utan att gå in på detaljer om vilka Intel är diskreta, låt oss påpeka att det talas om mer än 6 miljarder transistorer på dessa Rocket Lake-S medan ankomsten av Cypress Cove-kärnor bör tillåta en ökning med högst 19% av antalet instruktioner per cykel.

Läs också:
Intel kommer att tillkännage sin nya 11:e generation “Tiger Lake-H” och “Rocket Lake-S” den 18 mars

PCI Express 4.0 har äntligen antagits

För att motivera generationssprånget kommer Intel med en hel del nya funktioner parallellt med introduktionen av Cypress Cove-kärnor och inte bara via chipsets Z590 som vi återkommer till senare.

Intel Rocket Lake-S CPU-2 © © Intel

Notera därför att Intel äntligen kommer ikapp AMD på PCI Express-standardsidan. Medan Ryzen-promotorn vände sig till 4.0 så snart Ryzen Zen 2 släpptes 2019, hoppar Intel därför på tåget. Vi pratar om maximalt 20 PCIe 4.0-banor här och saker och ting kommer att variera beroende på CPU. Processor som även kommer att stödja något snabbare minne.

Hittills har Intel varit nöjda med DDR4-2933 på Comet Lake-S, det handlar nu om att arbeta med DDR4-3200 med vetskapen om att det givetvis finns möjlighet att gå längre. Slutligen stöds USB 3.2 Gen 2×2 samt USB 4 / Thunderbolt 4. På den här nivån påpekar dock Intel att detta är något valfritt när processorn är associerad med Intel-kontrollern JHL8540.

Läs också:
Intel Core i9-11980HK Tiger Lake-H: upp till 5 GHz vid 65W

Inte mindre än 19 CPU-modeller

Det kommer uppenbarligen inte att bli tal om att återvända till hela Rocket Lake-S-sortimentet vid tidpunkten för de första testerna och några av processorerna kommer att behöva vänta flera veckor på att presenteras av pressen.

Intel Rocket Lake-S line-up © Intel

Ändå är Intel som alltid väldigt kompletta när det kommer till att distribuera ett nytt sortiment av processorer. Det finns därför inte mindre än 19 11:e generationschips från 11400T och dess TDP på ​​35 Watt till 11900K stannade på 125 Watt. Mellan de två hittar vi en uppdelning som vi känner väl: den är i stort sett samma som Intel redan hade använt på den 10:e generationen.

För närvarande är det därför inte tal om att presentera minsta lilla Core i3. Räckvidden är uppdelad i nio Core i5-referenser – uppdelade mellan 11400, 11500 och 11600 – med stöd av fem Core i7 och fem Core i9, respektive 11700 och 11900. Det är dessutom på den senare som den mest intressanta teknisk anmärkning ska göras: Intel har faktiskt minskat antalet kärnor till 8 mot 10 på 10900.

Fokus på tv-spel

“Värre”, denna minskning av antalet kärnor åtföljs inte av någon ökning av driftsfrekvensen: upp till 5,1, 5,2 eller 5,3 GHz beroende på vilken typ av boost som används.

Intel Rocket Lake-S © Intel

Faktum är att basfrekvensen är till och med nere på 3,5 GHz på 11900K från 3,7 GHz på 10900K. Intel betonar att de gjorda optimeringarna är tillräckliga för att göra mer än att kompensera för dessa motgångar. Därför lyfter grundaren fram bilder som redan har funnits runt om i världen där vi ser att 11900K är överlägsen 10900K: en skillnad mellan +8% och +14% beroende på spelet.

Intel Rocket Lake-S © Intel

TV-spel är tydligt framhävda av Intel, som gör samma jämförelser med Ryzen 9 5900X. Spelen som används är identiska såväl som testförhållandena och återigen kommer 11900K ut på topp med minst +3% mer prestanda (Växlar 5) och upp till +11 % på ett spel som flygsimulator. På applikationssidan är Intel mer diskret, men sänder ändå två diabilder.

Intel Rocket Lake-S © Intel
Intel Rocket Lake-S © Intel

© Intel

Där är det fråga om uppgifter relaterade till video, arbete med bilder och mer klassisk kontorsaktivitet med Microsoft Office som förråd. Vi ser i alla fall att 11900K skulle ligga före sina huvudkonkurrenter. Vi ser självklart fram emot att kunna bedöma dessa kapaciteter på dokument.

Intel Rocket Lake-S © Intel

Slutligen betonar Intel en viss förnyelse på mjukvarusidan. Medvetna om de ansträngningar som AMD har gjort med sin Ryzen Master, har Intel beslutat att utveckla Extreme Tuning Utility och att berika överklockningsalternativen både på CPU- och minnessidan… och även i närvaro av chipsets mellanklass som B560 och H570.

Relaterade Artiklar

Back to top button