Intel Core i9 Alder Lake kraftfullare än Apples M1 Max-chip, men mindre effektiv

Intel Core i9 Mobile © Intel

Inte tillräckligt för att ändra Apples uppfattning om sin strategi att bara använda processorer av hans egen design.

Om vi ​​i stort sett har insisterat på Clubic på Alder Lake-processorer för så kallade “desktop”-maskiner riktar sig Intels nya arkitektur även till den bärbara marknaden och prestandamässigt verkar saker vara på väg.

Cirka 4 % effektivare…

Således har våra kollegor från WCCFTech reläprestandamätningar rapporterade av macworld, uppenbarligen en specialist på Apple-maskiner. Ett första test jämför Core i9-12900HK med Apples M1 Max-processor.

Integrerad i en MSI GE76 Raider-bärbar dator, får Intel-processorn 12 707 poäng på testet flera kärnor från Geekbench 5. För sin del var M1 Max värd för en 16-tums MacBook Pro och fick 12 244 poäng på samma test.

MSI GE76 Raider © MSI

Bara på detta test är Intel-processorn verkligen mer muskulös än chippet signerade Apple. Dess resultat är lite mindre än 4% högre. Naturligtvis räcker inte ett enda resultat för att bedöma en processors prestanda, men det ger en första idé.

… men mycket mer energikrävande

I själva verket, WCCFTech var angelägen om att kontrollera strömförbrukningen för de två processorerna och i detta lilla spel verkar M1 Max mycket bättre utrustad än konkurrenten stämplade Intel.

Jämförelsen är inte perfekt, men skillnaderna är tillräckligt vältaliga för att dra början på en slutsats. Faktum är att, mätt på Cinebench R23, är förbrukningen av Core i9 fastställd till 100 watt och kan klättra upp till 140 watt när M1 Max, fortfarande på samma Cinebench R23, begränsat till 40 watt.

Det räcker med att säga att på bärbara maskiner där konsumtion är avgörande för att övertyga autonomi, kommer 4% högre prestanda utan tvekan att bli för dyrt för många användare. WCCFTech påpekar på denna nivå att vid ett videouppspelningstest, höll MSI-datorn – utrustad med en kraftfull GeForce RTX 3080 – runt 6 timmar när MacBook Pro gav 21 timmar på samma test. Vältalig.

Källa: WCCFTech

Relaterade Artiklar

Back to top button