Intel återupplivar sin tick-tock-processorstrategi

Intel Tiger Lake-H-processor © © Intel

Alltid i par, de går. Utvecklingen av processorer Intel verkar, med en takt på en generation per år, återigen bli den amerikanska standarden.

I åratal – faktiskt mellan 2006 och 2016 – har Intel distribuerat sina nya processorer i en beprövad tick-tock-rytm. Särskilt förseningarna och problemen som registrerats kring 10 nm gravering har fått bättre av denna princip som verkar behöva komma tillbaka till fördel.

En ohållbar princip från 2016…

Tick-tock-evolutionsmodellen är baserad på idén att växla mellan år rika på arkitektoniska evolutioner och år som bidrar till förfining av graveringsprocessen.

Intel CPU Lunar Lake © Videocardz

Således, det första året (tock), marknadsför Intel en ny processorarkitektur som är baserad på en graveringsteknik som redan till stor del testats. Å andra sidan, följande år (tick), satte amerikanen upp en ny graveringsprocess som möjliggör större finess och förbättrar prestandan hos den tidigare arkitekturen.

Från 2016 greps dock denna vackra mekanism och Intel tvingades anta en trestegsstrategi, över tre år. Först var det den så kallade fasen bearbeta för att starta en ny bränning och steg sedan arkitektur uppenbarligen gör det möjligt att lansera en ny och slutligen fasen optimering kommer att förfina allt det där.

… som nu gör comeback

Sedan flera månader tillbaka har Intel pratat om framtida generationer av sina processorer och namnen på Alder Lake, Raptor Lake, Meteor Lake eller till och med Lunar Lake har kommit för att lysa upp grundarens presentationer.

Intel CPU Lunar Lake © Videocardz

Vid sin senaste investerarkonferens bekräftade Intel lanseringsschemat för sina framtida generationer och genom att göra det har de praktiskt taget validerat återgången till en tick-tock evolution-modell. Faktum är att 2021 lanserade Intel en ny arkitektur, hybrid, med Alder Lake. I slutet av 2022 bör den marknadsföra Raptor Lake för att förfina saker.

Tick-tock-rytmen bör sedan börja igen med ankomsten av Meteor Lake / Arrow Lake-duon, som bör ge anmärkningsvärda arkitektoniska förbättringar och Intel 4 (7 nm) gravyr. Vi talar här om en horisont 2023-2024. Sedan är det uppenbarligen mer suddigt, men det talas redan om paret Lunar Lake / Nova Lake och att nå Intel 18A-bränningsprocessen (för ångström1,8 nm).

Framtida generationens Intel-processorer © Videocardz

Låt oss dock komma ihåg att allt detta bara är en fråga om färdplaner, breda riktlinjer för ett företag som vill återfå fart. Ändå är den allmänna trenden verkligen för cykler över två år och inte längre tre.

Om samma ämne:
Raptor Lake: Intel siktar på Q3 2022 för Alder Lake efterträdare

Källa: VideoCardz

Relaterade Artiklar

Back to top button