Intel ändrar namnet på sina noder: Intel 7 ersätter Enhanced SuperFin 10 nm

Intel

Låt oss hälsa dem Intel 7, Intel 4, Intel 3 och Intel 20A processer som kommer att ligga till grund för det amerikanska företagets framtida processorer.

De äldsta bland er kommer ihåg att under 90-talet använde PR- eller Prestandabetyg. Idag verkar Intel inleda en ganska liknande rörelse med introduktionen av en ny nodnamn, som vi säger på jargongen. I ett nötskal, Intel vill se över hur de namnger sina gjuteri-noder.

Läs också:
Intel sägs vara i förhandlingar om att köpa GlobalFoundries, världens näst största gjuteriföretag

Utanför Enhanced SuperFin 10 nm

Intel har i många månader nu försökt få folk att förstå att varandras brinnprocesser inte är likvärdiga. Utan att alltid nämna sina konkurrenter, antyder Intel att TSMC:s 7nm till exempel är mindre avancerad än sin egen 10nm Enhanced SuperFin.

Intels processteknik © Intel

Det är dock inte lätt för Intel att övertyga och för många användare är det alltid lättare att titta på siffrorna… Det är därför inte förvånande att se Intel tänka om sina nodnamn och byt ut “Enhanced SuperFin 10 nm” mot en mer säljande “Intel 7”.

Detta nya namn borde göra det möjligt att återspegla de framsteg som Intel gjort på sina 10 nm: under sin webbsändningpåpekade amerikanen att det finns en 10 till 15 % förbättring i prestanda per watt mellan Enhanced SuperFin 10 nm och SuperFin 10 nm.

Läs också:
Ett Core i9-12900K-prov skulle slå Ryzen 9 5950X på CineBench

En flerårig färdplan

Uppenbarligen utnyttjade Intel sitt evenemang Intel Accelererat för att flytta fram andra bönder. Genom sin VD Pat Gelsinger presenterade den en mycket ambitiös färdplan med planer över flera år och flera tekniska framsteg.

Intels nya nodnamn © Intel

Så även om Intel 7 kommer att användas på generationerna Alder Lake och Sapphire Rapids CPU, har Intel meddelat att Intel 4 – tidigare känd som Intel 7nm – förväntas ge ytterligare 20 % prestandavinster över watt jämfört med Intel 7. Denna nod kommer att vara används på Meteor Lake och Granite Rapids för en planerad release 2022.

Under andra halvan av 2023 kommer Intel att introducera Intel 3 som kommer att erbjuda ytterligare ett språng med +18% prestanda per watt jämfört med Intel 4. Slutligen kommer Intel 20A att ta över från 2024. A är för “ångström”, en måttenhet motsvarande 0,1 nanometer.

Intel 20A kommer att introducera en ny arkitektur för transistorer, RibbonFET och en ny sammankoppling, PowerVia. Intel kommer logiskt nog att ha tid att berätta mer.

Källa: Intel Accelerated Webcast Conference

Relaterade Artiklar

Back to top button