Intel: Alder Lakes färdplan för “mobilitet” presenteras, mot de första bärbara datorerna i DDR5!

Intel CPU Alderlake © © Intel

Medan räckvidden Alder Lake för stationära datorer blir allt mindre hemliga, Intels nya chips för bärbara datorer är fortfarande ganska mystiska. En Intel färdplan det WCCFTech kunde avslöja belyser deras specifikationer och bekräftar vissa rykten.

Ankomsten av lågeffekts Alder Lake-P-processorer (för kreativa och spelbärbara datorer) och Alder Lake-M (för ultraportabla bärbara datorer) är inte ännu för närvarande, men saker och ting blir allt tydligare. Det är i alla fall vad man kan säga om en läckt Intel-färdplan. Förmedlas av WCCFTechdet senare låter oss lära oss lite mer om de chips som kommer att driva en stor del av den bärbara marknaden inom några månader.

Läs också:
Med sin senaste Expertbook och Chromebook attackerar Asus Business den professionella marknaden (video)

Snart bärbara datorer i DDR5

Låt oss börja med Alder Lake-P-chippen som kommer att ersätta den nuvarande Tiger Lake-H-serien (35 och 45 W). Dessa processorer kommer att dra nytta av maximalt 14 kärnor fördelade enligt den hybridkonfiguration som utvecklats av Intel. Med andra ord kommer det att finnas maximalt 6 Golden Cove-kärnor (hög prestanda) och 8 Gracemont-kärnor (dedikerade till energibesparing). På iGPU-sidan kommer det att finnas integrerad Intel Xe-grafik med upp till 96 exekveringsenheter.

12e generation av Core-processorer kommer dessa nya SoC:er att stödja Thunderbolt 4-standarden, men även PCIe Gen 5.0 och Wi-Fi 6E. De kan också dra nytta av RAM i LDDR5- eller DDR5-format.

Alder Lake-M-chippen, mindre kraftfulla men mer energieffektiva, kommer att ersätta de nuvarande Tiger Lake-U-processorerna (15 W) genom att kombinera upp till 10 kärnor (2 Golden Cove-kärnor och 8 Gracemont-kärnor). Även här kommer Iris Xe-grafikdelen att innehålla maximalt 96 exekveringsenheter, och vi hittar stöd för Wi-Fi 6E och Thunderbolt 4-standarden.

Notera dock att Intel begränsar sina chips för ultraportabla till PCIe Gen 4.0-linjer, men vi bör fortfarande kunna räkna med RAM-stöd i LPDDR4X eller LPDDR5.

Intel Alder Lake färdplan © © WCCFTech

Läs också:
Innan du installerar Windows 11: kontroller som kan spara dig många problem

På väg mot en presentation på CES 2022?

Vad gäller lanseringen, räkna med 2022. Enligt WCCFTech de nya Alder Lake-P-chipsen förväntas produceras mellan november 2021 och mars 2022, medan Alder Lake-M SoCs skulle se sitt produktionsfönster förskjutas mellan januari och april 2022.

Om denna information bekräftas kommer Intel sannolikt att berätta i detalj om sin nya generation av lågeffektprocessorer vid CES 2022. De första Alder Lake bärbara datorerna kan komma på marknaden nästa vår. Clubic kommer självklart att finnas där för att berätta om det.

Källa: WCCFTech

Relaterade Artiklar

Back to top button