Intel: 7nm-process redo för massproduktion under andra halvan av 2022

Intel 4 gravyr (7 nm wafer) © Intel

Processen kallas “Intel 4” och kommer att användas på intervallen processorer Meteor Lake och Granite Rapids.

Under IEEE Symposium on VLSI Technology & Circuits som hölls förra månaden på Hawaii, granskade Intel de senaste framstegen med sina kommande etsningsprocesser.

Intel 4, det nya namnet på 7 nm

De mest flitiga av er kommer oundvikligen att minnas problemen som Intel stötte på när de gick mot 10 nm graveringsprocessen. Förseningar hade sedan lyckats med förseningar och amerikanen verkade oförmögen att höja ribban.

Intels nya nodnamn © Intel

Tre år senare är situationen en helt annan. Inte bara de 12e generationen av Intel-processorer är en framgång, men utsikterna är utmärkta, vilket framgår av detta tillkännagivande från Hawaii. Intel bekräftade därför att 7 nm-processen var på rätt väg.

I verkligheten går det ännu bättre än så eftersom det talas om att gå in i massproduktion under andra halvåret i år 2022. Minns att 7 nm-processen nu är känd hos Intel som Intel 4 .

Prestanda upp med 20 till 40 %

Revideringen av Intel-nomenklaturen är från juli 2021. Den designades för att bättre återspegla de skillnader som finns mellan gjuterier, och Intel förklarar att processerna de använder är mer effektiva – högre densitet – än konkurrenternas.

Intel 4 vs. Intel 7 © Intel

När det gäller Intel 4 betonar företaget att den möjliggör en prestandaökning med cirka 20 % vid motsvarande eller till och med lägre strömförbrukning. Intel nämner också en prestandaökning på cirka 40 % vid samma frekvens.

Intel 4 använder EUV-litografi och uppnår en transistortäthet som är dubbelt så hög som Intel 7 (ett annat namn för amerikanens 10nm) som använde ESF. Intel 4 kommer att användas för Meteor Lake konsumentprocessorer, men även Granite Rapids företagschips.

Intel 3 redan på rätt spår

Om allt går enligt planen – och det verkar vara på väg – kommer släppet av Meteor Lake att ske hösten 2023. Olika nyheter förväntas med denna linje av processorer, såsom implementeringen av en design känd som chiplet i motsats till monolitiska komponenter.

Intel 4 - Meteor Lake © Intel

Meteor Lake kommer alltså att använda en “flexibel” arkitektur vars struktur baserad på “plattor” kommer att tillåta stor flexibilitet. Den 14e generationen av Intel-processorer kommer också att vara tillfället att introducera Foveros 3D-tekniken som modifierar förpackningen genom att bokstavligen stapla chipsen istället för att förlita sig på en tvådimensionell konstruktion.

Slutligen drog Intel fördel av IEEE Symposium on VLSI Technology & Circuits för att gå ännu längre. Efter Intel 4 överväger han verkligen Intel 3, som bör komma in i produktion nästa år och erbjuda en ytterligare ökning av prestanda: vi pratar om 18 % jämfört med Intel 4.

Om samma ämne:
En icke-definitiv Intel Core i9-13900-processor granskad: upp till 20 % högre prestanda

Källa: WCCFTech

Relaterade Artiklar

Back to top button