Inte överraskande är Google den girigaste av GAFAM med dina personliga uppgifter

Google Bilder © Kvitka Fabian / Shutterstock.com

Mountain View-jätten uppslukar ett antal olika data mer än tre gånger större än Apple.

En nyligen genomförd rapport från StockApps avslöjar de digitala jättarnas aptit på användarnas personliga data. Det är inte ett scoop, Google skulle vara det mest frossande företaget och Apple det sparsammaste.

39 typer av data för Google, mot 12 för Apple

Enligt StockApps-studien slukar Google 39 olika typer av personlig information per användare. Twitter samlar in 24 och Amazon, 23. Facebook och Apple har under tiden en mer begränsad aptit, med 14 respektive 12 typer av data. Du kommer att ha märkt att vi pratar om GAFAM i titeln, men Microsoft visas inte här. Så låt oss snarare säga att Google är den girigaste av “GAFAT”.

GAFAM personuppgifter © StockApps

Sista platsen på pallen för äppelmärket är passande med dess credo. Bolagets sekretessregler införs med meningen: ” Sekretess är en grundläggande mänsklig rättighet, och det är en av Apples kärnvärden. Enligt rapportens författare begränsar sig Apple till den information som behövs för att hantera användarkonton.

Angående Facebook skulle Mark Zuckerbergs sociala nätverk främst lagra information som användarna själva matat in.

Sammantaget påminner publikationen om att Googles affärsmodell är mycket beroende av annonsintäkter. Följaktligen har företaget alla intressen av att fånga en stor mängd data, ibland utan ditt samtycke, för att skapa sin riktade reklam. Slutligen pratar vi här om datatyper, inte kvantiteter/volym.

Källor: StockApps, Äpple

Relaterade Artiklar

Back to top button