Intäkterna som genereras av videospel hos Apple skulle överstiga de ledande inom sektorn

Fotolia mobilspel © Fotolia

Den kaliforniska tillverkaren är nu en av de tre största aktörerna i sektorn tack vare sin App Store och dess mobilspel.

Apple kan säga tack till videospelet som idag ger det en del av sin årliga tillväxt.

Tillverkaren ligger före historiska videospelsspelare

Enligt NewZoo-analytiker genererade iPhone- och iPad-tillverkaren 15,3 miljarder dollar i intäkter bara under 2021 tack vare videospel. Det är en ökning med 17,7 % jämfört med 2020.

Apple är helt enkelt den tredje spelaren inom videospelssektorn. Framför honom hittar vi i första hand Tencent, den kinesiska jätten som publicerar League of Legends och PUBG-Mobil med 32,2 miljarder USD 2021 och en ökning med 9,9 % jämfört med föregående år.

Andraplatsen i denna ranking upptas av Sony, med 18,2 miljarder dollar genererade 2021 och en nedgång på 2,3%. Microsoft är fjärde, med 12,9 miljarder dollar genererade. Nintendo ligger långt efter, med 8,1 miljarder dollar i försäljning.

Vi får inte glömma Google som med sin Google Play Store lyckas generera 11 miljarder dollar. Ökningen av intäkter för sin del är 20,8 %, den största som observerades 2021 bland alla videospelsspelare.

App Store förblir Apples kassako

Medan Sony och Microsoft för ett skoningslöst krig med miljarder för att köpa utvecklingsstudior och kraftfulla licenser, drar Apple fortfarande full nytta av sin provisionsbaserade affärsmodell. Äppelvarumärket återvinner mellan 15 och 30 % på varje köp eller prenumeration som tecknas via dess enheter. Detta belopp anses vara orimligt av många förlag som Epic Games, som har stämt tillverkaren i detta ämne.

Vad man än tycker om den här affärsmodellen, fortsätter den att blomstra, medan de tre stora konsoltillverkarna ser sin tillväxt bromsas in. Skyll det på försörjningsproblem som har kraftigt begränsat lagren av deras senaste maskiner under många månader.

Apple verkar satsa lite mer på spel och lanserade Apple Arcade, sin prenumerationsspeltjänst, för snart tre år sedan. Tredjepartsspel är dock fortfarande den primära intäktskällan för App Store och är en stor bidragande orsak till den fortsatta tillväxten av Apples tjänsterkategori. Denna verksamhet, som även inkluderar iCloud, Apple Music och Apple TV+, står ensam för 20 % av företagets totala omsättning.

Om samma ämne:
Varför Apples Mixed Reality-headset inte kommer att tillkännages på WWDC

Källa: Apple Insider

Relaterade Artiklar

Back to top button