Intäkter, Shorts, soundtrack: YouTube kommer att belöna kreatörer ännu bättre

Gjord på YouTube 2022

I tisdags var YouTube fullt av tillkännagivanden under ett evenemang under vilket tjänsten gav plattformens “entreprenörskapare” en stor plats.

Videostreamingjätten har därmed bekräftat sin allmakt på global nivå och sin önskan att stödja kreatörer, unga som gamla. För att göra detta vill han diversifiera inkomstkällorna lite mer och underlätta tillgången till intäktsgenerering. Tonvikten lades särskilt på intäktsgenerering, Shorts och musik under evenemanget “Made on YouTube” som sändes live och följt av Clubic.

50 miljarder dollar betalades ut på tre år, och ett partnerprogram öppet för fler användare

Från toppen av sina 2 miljarder månatliga användare, har YouTube en viktig plats bland sina tittare och skapare. Och till dem som kritiserar plattformen och anklagar den för att betala för lite för dess skapare, artister och multimediaföretag, svarar YouTube med en siffra: 50 miljarder dollar. Detta är det (kolossala) belopp som betalats ut till alla dessa förmånstagare under de senaste tre åren.

Googles dotterbolag för videostreaming har dock beslutat att öppna ett nytt kapitel i sin historia, som började 2007, genom att bredda åtkomsten till särskilt sitt partnerprogram. Och om YouTube ursprungligen bara erbjöd en huvudsaklig inkomstkälla (reklam), har multiplikationen av format (traditionell video, vertikal kort, livesändning) fått plattformen att diversifiera sitt ersättningserbjudande. Det erbjuder nu inte mindre än 10 sätt att tjäna pengar för sina cirka 2 miljoner partners.

Idag är åtkomst till partnerprogrammet (dvs. intäktsgenerering) endast tillgängligt för YouTube-kanaler som har totalt 1 000 prenumeranter och 4 000 giltiga visningstimmar på offentliga videor under de senaste åren. senaste 12 månaderna.

Nytt YouTubes partnerprogram © YouTube

Från och med början av nästa år kommer kreatörer med över 1 000 prenumeranter och 10 miljoner visningar av Shorts under 90 dagar att ha tillgång till programmet. Detta erbjuder ett alternativ till de som inte genererar tillräckligt många visningar genom det klassiska videoformatet. Framför allt är åtgärden högst sannolikt att uppmuntra kreatörer att publicera Shorts, men också för att hjälpa till att repatriera tiktokeurs på YouTube. Och det är syftet med plattformen.

Tidigare inkomstkällor

Fans (med andra ord prenumeranter) av kanaler kommer att kunna stödja kreatörer mer, med finansiering som kommer tidigare i livet för en YouTube-kanal. Idag kan kreatörer som har gått med i partnerprogrammet dra nytta av flera fanfinansierade funktioner, som Superchatt, Super Stickers, Super Tack och kanalprenumerationer.

År 2023 lovar YouTube, som listar en miljard timmar videor som ses varje dag över hela världen, att ge kreatörer tidig tillgång till dessa olika funktioner. Specifika trösklar kommer att fastställas under året, oavsett vilket videoformat som erbjuds: lång video, kort eller livesändning.

Intäktsdelning på Shorts kommer också 2023

Vi har pratat om Shorts ett tag nu, ett format som marknadsförts allmänt av YouTube under de senaste månaderna för att erbjuda ett verkligt alternativ till fans av Reels på Instagram och Facebook, och TikTok-videor. ” Från och med 2023 kommer kreatörer som deltar i YouTubes partnerprogram (nuvarande och framtida) att vara kvalificerade för inkomstdelning på Shorts “, lovar plattformen.

För närvarande visas annonser mellan videor i YouTubes Shorts-flöde. Snart, och på en månatlig periodicitet, kommer intäkterna från dessa annonser att läggas ihop och användas i en gemensam pott, för att sedan belöna skaparna av Shorts. Detta kommer att göra det möjligt för dem i synnerhet att täcka kostnaderna för musiklicenser. Kreatörer kommer alltså att behålla 45 % av den andel av dessa intäkter som tilldelas kreatörer. Intäkterna delas upp baserat på varje kreatörs procentandel av det totala antalet visningar av Shorts. ” Deras inkomstandel kommer att förbli densamma oavsett om de använder musik eller inte “förklarar tjänsten.

Och för de mest dynamiska Shorts som bäddar in musik, kommer YouTube att förenkla licensieringen. Så kreatörer behöver inte oroa sig för om de kan använda titlar eller inte.

Supertacket kommer att erbjudas i betaversion för flera tusen Shorts-skapare. Funktionen kommer att rullas ut till alla intäktsgenererande kreatörer någon gång nästa år.

Creator Music, ny YouTube Studio-sida för enklare åtkomst till musiktitlar

YouTube kommer också att lansera en ny YouTube Studio-sida 2023 som ger kreatörer tillgång till en utökad katalog med licensierade titlar. Det kommer att vara möjligt att använda dem i långa videor utan att behöva frukta obehagliga överraskningar efter att ha importerat videon till plattformen.

Musikskapare YouTube © YouTube

Och om du vill lägga till ett ljudspår kopplat till en licens på en video, kommer det att vara möjligt att köpa det till ett rimligt pris, vilket kommer att erbjuda en verklig möjlighet att erbjuda kvalitetsinnehåll utan att behöva frukta där också för deras intäktsgenerering. . Det återstår dock att se vad YouTube menar med “rimligt pris”. Med det här systemet kommer kreatörer att få samma andel av intäkterna som det som gäller för videor utan musik eller med royaltyfri musik.

Slutligen kommer kreatörer som inte vill köpa licenser fortfarande att kunna lägga till låtar till sina videor, men dela intäkterna som genereras av dessa videor med artisten och upphovsrättsinnehavarna.

Relaterade Artiklar

Back to top button