Instagram: varför ålägger EU Meta rekordböter på 405 miljoner dollar?

Instagram smartphone © © Kenny Eliason / Unsplash

Dessa särskilt höga böter straffar det sociala nätverket för att ha brutit mot den europeiska GDPR.

Instagram har precis blivit fäst för sina rutiner för skydd av användardata.

Den irländska DPC är de amerikanska webbjättarnas husdjur

Den irländska dataskyddskommissionen (DPC), det organ som ansvarar för att upprätthålla europeiska regler för skydd av personuppgifter, har precis utdömt de näst tyngsta böterna i sin historia, efter de 746 miljoner dollar som krävdes av Amazon 2021.

DPC kritiserar Instagram och dess moderbolag, Meta, för att inte ha tillräckligt säkrat uppgifterna om sina minderåriga användare, i strid med reglerna enligt GDPR.

Meta hade redan drabbats av DPC:s vrede, denna gång genom dess WhatsApp-snabbmeddelanden. Tillsynsmyndigheten hade då sanktionerat företaget till ett belopp av 267 miljoner dollar för att inte ha informerat sina användare tillräckligt om hur företaget samlade in och behandlade deras personuppgifter.

Instagram dömdes för att ha misslyckats med att skydda tonåringars personliga information

Under en tvåårig utredning påtalade den irländska institutionen flera brister här. Den första är möjligheten som lämnades till barn, vars ålder är mellan 13 och 17, att skapa ett professionellt konto på Instagram, och därmed se deras personliga information såsom deras e-postadress eller deras telefonnummer offentliggöras på plattformen.

DPC noterar också i sin dom att Instagram skulle ha offentliggjort vissa konton som öppnats av tonåringar, medan de senare automatiskt måste bli privata när de skapas.

Meta ifrågasätter detta domstolsbeslut och hävdar att DPC förlitar sig på en föråldrad version av Instagram för att fastställa sin dom. Det sociala nätverket skulle enligt sina uttalanden ha ändrat sina inställningar för ett år sedan. Konton som skapats av ungdomar under 18 år är nu automatiskt privata och endast ” personer de känner kan se vad de lägger upp, och vuxna kan inte skicka meddelanden till tonåringar som inte följer dem “.

Mark Zuckerbergs grupp är inte ” håller inte med om hur detta bötesbelopp beräknades och har redan meddelat att man vill överklaga detta beslut inom de kommande dagarna.

Källa: Gränsen

Relaterade Artiklar

Back to top button