Instagram: nya studier visar att det är det mest invasiva sociala nätverket

Instagram ligger högst upp på listan över de mest “invasiva” apparna bland de som samlar in och delar användarnas personuppgifter.

Molnlagringsföretaget pCloud har nyligen analyserat integritetsbestämmelserna för företag och plattformar som för närvarande är mest utbredda. Av denna studie framgår det att Instagram samlar in 79 % av våra personuppgifter för att dela dem med tredje part. Bland de mest stötande uppgifterna: sökhistorik, plats, kontakter och finansiell information.

“All information vid tidpunkten för registreringen kan analyseras till vår nackdel och sedan delas. Med över 1 miljard av aktiva användare varje månad är det oroande att ett socialt nätverk som används som Instagram delar en så stor mängd data utan att informera användarna”.

Instagram: nytt rekord för företaget, det är det mest invasiva sociala nätverket

Det andra företaget som delar mest personliga uppgifter någonsin är Facebook, moderbolag till Instagram. Förmodligen en nästan självklar och förutsägbar figur. Företaget säljer 57 % av data till tredje part. Direkt efter hittar vi Uber Eats och Deliveroo, båda på topp 10 tillsammans med LinkedIn, Trainline, YouTube, Duolingo och slutligen eBay. Tvärtom är Just Eat, Grubhub och My McDonald’s bland de få som inte tillhandahåller någon data.

Ganska positiva resultat också för Signal och telegramsamt streamingtjänster online BBC iPlayer och Netflix. “Att säkra kontrollen över dina uppgifter är viktigt för att skydda integriteten och för att marknaden ska fungera.” “Vi strävar efter större transparens och kontroller som hjälper till att hantera integritet”, säger en talesperson för Facebook.

Också Google och Apple de utmanas ofta när det gäller att respektera integriteten, precis som Instagram. De regler som Apple främjar är för komplexa enligt företaget. “De tillåter inte oss att erbjuda människor specifik information om vilka typer av data vi samlar in och hur vi samlar in den, vilket tyvärr skapar mycket förvirring.”

Relaterade Artiklar

Back to top button