Inspiration4 lyfter och når omloppsbana när Netflix (och världens) kameror tittar på

Inspiration4 start Falcon 9 © SpaceX

Den första besättningenastronauter
icke-proffs gav sig iväg i går kväll i Crew Dragon “Resilience”-kapseln. Allt gick bra och de fyra passagerarna i fordonet kan njuta av utsikten från sin kupol och glädjen i viktlösheten. netflix
gnuggar sina händer…

Återresa från semestern planerad om tre dagar.

Läs också:
En ny Netflix-serie för att följa Inspiration4-astronauternas äventyr

Fritidsbana, nöjesbana

Många åskådare fruktade denna start efter att ha sett uttagningen, sedan träningen av de fyra medlemmarna i Inspiration4-besättningen. En olycka under denna flygning skulle ha genererat, ingen tvivlar på, en ny ” Utmanareffekt “. För efter att ha lärt känna dem följde flera miljoner åskådare (alla direkt tillsammans) lanseringen. SpaceX sände i sin helhet de fyra timmarna av förberedelser före flygningen, inklusive de fyra “turisternas” resa till gruppens nya anläggningar där de kunde ta på sig sina svartvita kostymer, innan de gick med i uppskjutningsrampen och installerades i Crew Dragon “Resilience” kapsel. Den senare hade redan flög förra året under Crew-1-uppdraget och tillbringade 167 dagar i omloppsbana innan den landade den 2 maj utanför Florida.

Inspiration4 före start Falcon 9 © Inspiration4

Soyuz, Shenzhou, Crew Dragon och Inspiration4!

Med synlig spänning och smittsam glädje tillbringade Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Sian Proctor och Christopher Sembroski 2,5 timmar fastspända på sina platser när nedräkningen tog slut. Om det förmodligen inte är en “revolution” som meddelats av Tid (media har exklusivitet på uppdraget), markerar denna flygning fortfarande en ny gräns: den för en besättning som helt består av icke-professionella astronauter, helt finansierad av privata medel, som flyger i omloppsbana . En annan första: det hade aldrig funnits 14 människor runt jorden samtidigt före denna torsdag!

Det är den lilla raketen som stiger, stiger…

På egen hand var Crew Dragons lyft som de tre andra framgångsrika bemannade flygningarna SpaceX har genomfört under de senaste 18 månaderna. Det var också en återanvänd första etapp som genomförde sin 3e lansera.

Inspiration4 i kapseln © SpaceX

Klockan 02:02 (Paris tid) tände raketen sina nio motorer och drev kapseln upp i himlen ovanför Kennedy Space Center, innan den svängde österut och fick fart och höjd. Efter 2 minuter och 40 sekunders flygning separerade de två stegen i Falcon 9. Den första utförde den numera traditionella parabeln innan han bromsade och korsade atmosfären i motsatt riktning för att landa på SpaceX:s automatiserade pråm “A Shortfall of Gravitas”, medan det övre steget accelererade för att pressa Crew Dragon till en hastighetsomloppsbana. Efter 12 minuters flygning stängdes motorn av och “Resilience”-kapseln, i omloppsbana, tillät dess fyra passagerare att uppleva sina första ögonblick i viktlöshet runt jorden. Kapselns näsa öppnades sedan för att avslöja den fantastiska kupolen som gör att de kan sticka ut sina huvuden och observera utsidan med en oöverträffad utsikt.

Där uppe kan ingen höra dig ta selfies

Inspiration4 är det bemannade uppdraget med den högsta omloppsbanan sedan 1970-talet, med en höjd av 575 km (bortom Hubble-teleskopet och långt ovanför ISS som kretsar cirka 420 km från ytan). Under sitt tre dagar långa uppdrag, utöver den enkla njutningsaspekten som inte bör förbises, kommer de fyra astronauterna att utföra flera experiment med medicinsk betydelse. Det finns verkligen ett markant intresse för att samla in fysiologiska data och strålningsdata på en höjd där besättningar inte har kunnat utvecklas under de senaste decennierna: även den amerikanska skytteln har bara överskridit denna omloppsbana vid extremt sällsynta tillfällen. På denna höjd kommer astronauter att se “bara” 15 soluppgångar per dag, men deras syn på jorden kommer att vara unik.

Slutligen kommer kommunikation logiskt sett att vara ett nyckelelement i dessa tre dagars flygning. För miljardären som finansierade äventyret, för SpaceX som visar sin nya kommersiella tjänst och för Netflix som drar nytta av ett nytt utbud för den framgångsrika dokumentären Nedräkning till rymden. Låt oss slutligen minnas evenemangets välgörenhetsomfattning, önskat av J. Isaacman, som redan i början av året hade donerat 100 miljoner dollar till St Jude Hospital Foundation. Enbart gårdagens livelansering inbringade över $300 000.

Källa: SpaceX

Relaterade Artiklar

Back to top button