Inspärrning: i Shanghai tar autonoma robotar över leveranserna

leverans av autonoma fordon Shanghai © JD.com

Instängd ser staden Shanghai många robotar vandra genom sina gator, några på fyra ben, eller till och med autonoma drönare, för att säkerställa leveranser, men inte bara.

Sedan början av april har de 25 miljoner invånarna i Shanghai, som drabbats av en våg av Omicron-varianten, satts i fängelse, utan förvarning och på obestämd tid. Instängdheten är dåligt upplevd av många Shanghaineser och svår att bära för flera tjänster i staden. Särskilt eftersom endast sju personer officiellt har dött av viruset under de senaste 24 timmarna i kommunen, och alla led av redan existerande sjukdomar. Tekniken utgör alltså en allvarlig förstärkning i ett försök att förbättra befolkningens komfort, men också för att stärka övervakningen.

Robotar som levererar sina varor utan mänsklig inblandning

Bland initiativen som togs i Shanghai, det som leds av JD.com, Alibabas ledande kinesiska konkurrent på e-handelsmarknaden, vittnar om utvecklingen av vår värld och de föränderliga tiderna. Företaget tillkännagav för några dagar sedan att det hade utplacerat omkring 100 autonoma fordon för att säkerställa sista mils leveranser, baserat på försök som redan utförts i Peking och Shanghai.

Robotarna som är utplacerade i Oriental Pearl används för att leverera paket till boende, sjukhus och olika stadsavdelningar. Femtio andra autonoma maskiner tillåter också leverans av måltider till sjukhus samt medicinsk utrustning, såsom tester.

Med hjälp av AI och flera sensorer kan robotar upptäcka, känna igen och undvika hinder. De kan också självständigt planera sin rutt till sina olika destinationer och ta sig dit via allmänna vägar, utan mänsklig interaktion.

Robothunden spelar också sin roll på Shanghais gator

De som måste ta emot sina beställningar kan få hjälp, på distans, att manövrera robotarna. De senare har kapacitet att bära upp till 200 kilo gods, med en räckvidd på 100 kilometer per full laddning. I Shanghai får den här flottan av autonoma leveransrobotar hjälp av 2 000 kurirer, denna gång människor, som stödjer lokala förnödenheter. JD.com påstår sig vara det första företaget att sätta in en nivå 4 autonom robot på vägen, 2019.

Fortfarande i Shanghai kan du också stöta på robotar (som ser ut som två droppar vatten till hundroboten Spot från Boston Dynamics) som du hänger en megafon på. De sänder förebyggande meddelanden till befolkningen för att råda invånarna att inte vandra på gatorna, rekommenderar att de tvättar händerna eller uppmuntrar dem att kontrollera sin temperatur. Dessa robothundar skulle fjärrstyras av en grupp frivilliga invånare, angelägna om att skydda befolkningen, före stöd från myndigheterna, som uppmuntrar dessa initiativ.

Andra lokalbor har också sett drönare, ibland från sina egna balkonger för nyfikna en-mot-en. Flygplanet, som kontrolleras av polisen för att sända varningar, rekommendationer eller förhindra all samling, fullbordar utbudet av massövervakning av befolkningen på plats.

Källa: JD.com

Relaterade Artiklar

Back to top button